Pitanje:
Kako mogu znati da li se prazna baterija automobila puni kad je priključena na punilac?
user56reinstatemonica8
2016-01-14 22:04:39 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Istraživao sam punjenje praznih baterija i mislim da sam, ako sam dobro razumio:

 • Punjenje nije uvijek moguće iz prazne, jer:

  • Neki se punjači uopće ne pune ako ne otkriju napon blizu 12v, a potpuno prazne baterije obično će biti niže od ovog
  • Ponekad se sumpor nakuplja unutar stana baterija sprječava punjenje i treba joj visoki napon za nadmašivanje
 • Međutim, ako je moguće, polako punjenje ili punjenje pulsirajućim sustavom preferiraju se nad:

  • pokretanje, što očito može oštetiti alternator
  • redovito punjenje, za koje mislim da mogu isprazniti bateriju ako se isprazni? Možda sam ovo pogrešno razumio

Kako mogu testirati puni li određeni punjač određenu bateriju?

 • Što se tiče minimuma napona, ne mogu pronaći podatke o proizvođaču, ali spajanjem punjača na multimetar očitava se 19V. Zamišljam da bi to bio tip koji zahtijeva 12V u bateriji da bi u multimetru pokazivao 0V? (Iako nisam siguran zašto je 19V, a ne 12V [ažurirajte], to je zato što je njegov napon otvorenog kruga mnogo veći od napona pod opterećenjem)
 • Nemam pojma odakle početi u vezi s provjerom možda li problem sumpora sprječava punjenje.
 • Ispitao sam bateriju prije priključivanja punjača i dao je očitanje od 2 volta, što smatram tipičnim za potpuno praznu bateriju (govorimo "prekidači vrata i prozora ne reagiraju , okretanjem paljenja ne pušta se nikakav zvuk "razina stana"
 • Sam punjač uopće ne daje nikakve informacije.

Punjač je solarni punjač Nikkai Power 2,4W, pa očekujem vrlo sporo punjenje čak i ako sve funkcionira. Volio bih znati kako saznati ne čini li ništa prije nego što sam pričekao nekoliko dana!


Ažuriranje: jedan dan kasnije, ponovno sam provjerio napon akumulatora i on se povećao s oko 2V na 3,8V. Dakle, puni se (i da, izuzetno je sporo - ta se stvar češće koristi kao održavatelj nego punjač).

Također sam zamijenio svoj usrani multimetar, jer ne može izmjeriti istosmjerna pojačala i može izmjerite istosmjerne volte na najbliži cijeli volt (zašto ih uopće izrađuju?!?) boljim multimetrom koji radi decimale i istosmjerna pojačala. Očitavanje pojačala za bateriju nakon jednodnevnog punjenja iznosi (osim ako je ne očitam pogrešno) 40 mA. Ovo se čini suludo nisko - svakako objašnjava zašto automobil nije u stanju učiniti ništa, čak ni središnje zaključavanje. Kad se serijski poveže s punjačem, očitanje pojačala ostalo je prilično konstantno, kad se samostalno spojilo s isključenim punjačem, očitanje pojačala je prilično brzo padalo (gubilo se oko 0,4 mA u sekundi). Ovo također izgleda kao dodatna potvrda da punjač radi. [ažuriranje] Ne mjerite očitanje pojačala na bateriji bez punjača kao ja!

jeste li pogledali testove opterećenja?
Još ne, osim ako ne izbrojite guglanje nakon čitanja komentara! Sigurno gledam u pogrešnom kontekstu, jer čitam stvari poput "[Za točne rezultate pomoću ispitivača opterećenja, baterija se prvo mora napuniti prije testiranja] (http://www.aa1car.com/library/2003 /us20310.htm) "
Čini mi se da sam na Electronics SE pročitao da ne možete istodobno napuniti bateriju i provjeriti je li napunjena. Morate na trenutak zaustaviti punjenje, a zatim provjeriti napon da li se kreće.
@JPhi1618, pa bih trebao otkačiti punjač nakon nekoliko sati, a ako se puni, napon baterije će se povećati? Pretpostavljam da pitanje tada postaje "Kako izračunati koliko bi trebalo vremena da napon baterije poraste za 1 V"
Zanima me bi li "ne možete provjeriti napon tijekom punjenja" značilo "Ako pokušate provjeriti napon tijekom punjenja i uspijete, ne puni se, ako ne uspije, puni se"?
Problem je što ne možete odvojiti koliki je napon punjača i napon baterije. Razmišljam da bi otkačivanje svakih sat ili dva i utvrđivanje razine napunjenosti baterije uspjelo, ali uopće nisam siguran. Znam da razina napunjenosti NIJE linearna, pa čak i ako znate koliko je vremena trebalo da prijeđete s 8 na 9 v, ne biste mogli izvući zaključke o tome koliko bi vremena trebalo da dođe do 13 v.
Možete spojiti ampermetar u seriju s punjačem i baterijom; ovo bi vam barem reklo ako punjač nešto radi. Da li zapravo puni bateriju, zasebno je pitanje.
Imajte na umu da ćete na temelju brzog izračunavanja pozadine omotnice dobiti vrlo sporo punjenje - vjerojatno bi trebalo najmanje dva tjedna.
@NateEldredge moj multimetar može mjeriti pojačala, tako da ne vidim nijedan razlog zašto to ne bih mogao. Možete li napisati brzi odgovor u kojem redoslijedu trebaju biti stvari i koje znakove bih trebao tražiti?
Govorio sam prerano - može mjeriti samo izmjenična pojačala, napon je jedina jednosmjerna struja koju može izmjeriti.
@NateEldredge - Napišite svoj odgovor koristeći svoje komentare ... to bih učinio da testiram bateriju, pogotovo ako nisam imao punjač koji je pokazivao stanje.
@Paulster2: Hoću ako / kad budem imao vremena - mislim da bih stvarno trebao uključiti dijagram. Ako netko drugi to želi učiniti prije mene, dobrodošao je.
@NateEldredge je u pravu, ampermetar biste trebali spojiti između punjača i baterije (u seriji) da biste izmjerili struju punjenja. U trenutnom načinu mjerenja brojilo ima impedansu najbližu nuli koliko može upravljati. Što znači da ako ga spojite izravno preko baterije, istrošite ga. To će rezultirati rastopljenim ampermetrom, jer će dobra baterija proći preko 100A, a mnogi ne mogu podnijeti više od 20A. Također provjerite maksimalnu struju punjenja za punjač i budite sigurni da nije veća od brojača.
Jedan odgovor:
Nick C
2016-04-12 15:45:43 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Da rezimirate razne komentare u odgovor ...

Možete povezati ampermetar (ili voltmetar u trenutnom načinu rada) u seriju između punjača i baterije - to će vam reći da li je trenutni teče kroz krug - i tako pokušava li punjač barem napuniti bateriju. Pazite da mjerač koji koristite može podnijeti maksimalnu struju koju punjač može emitirati i nikada ga nemojte spajati preko terminala baterije u trenutnom načinu rada - vjerojatno ćete uništiti brojilo ...

Ovo međutim, neće vam reći drži li baterija napunjenost - za to ćete morati izmjeriti napon na stezaljkama za tijesto nakon odspajanja punjača i opet nekoliko sati kasnije, kako biste vidjeli je li pao.

Također sam primijetio da mogu otkriti mali porast napona u usporedbi punjača spojenog i odspojenog, i to s priključenim punjačem i s vrlo osjetljivim digitalnim multimetrom postavljenim da pokazuje <20v s točnošću do najbližih 0,01v, kada je napon bio za početak nizak, ponekad mogu vidjeti kako se napon (polako!) povećava u stvarnom vremenu
Samo bih htio dodati pojašnjenje za ljude poput mene čija memorija serijskih i paralelnih veza nije tako dobra - "U nizu" ovdje znači da je multimetar ono što * dovršava * krug. Dakle, za mjerenje struje prvo napravite krug nepotpunim (obično uklanjanjem negativne kopče baterije), a zatim spojite dvije odvojene točke (negativni priključak na negativnu kopču) pomoću multimetra, tako da je multimetar dio kruga. * Ne * spajajte pozitivni stup na negativno uzemljenje (paralelna veza) u trenutnom načinu rada kao što biste mogli u naponom!


Ova pitanja su automatski prevedena s engleskog jezika.Izvorni sadržaj dostupan je na stackexchange-u, što zahvaljujemo na cc by-sa 3.0 licenci pod kojom se distribuira.
Loading...