Pitanje:
Je li doista važan slijed kočenja kočenja?
I have no idea what I'm doing
2016-04-08 16:49:38 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Svi smo čuli ovaj savjet - "započnite s kotačem najudaljenijim od glavnog kočnog cilindra i završite s najbližim" .

Zašto? Je li slijed stvarno važan? Što se točno događa ako ne zadržimo ovaj redoslijed?

Primjenjuje li se ovaj savjet uopće na suvremene sustave, poput dvokružnih dijagonalno podijeljenih kočnih sustava? ABS sustavi?

Znam da u mojem 97 prigradskom naselju s ABS-om još uvijek stoji najbliže. Teško razmišljam zašto, jer ima 3 linije od ABS-a - FL, FR i stražnji.
Dva odgovori:
wesanyer
2016-04-08 20:21:12 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Slijed je važan. Ako iz bilo kojeg razloga imate puno zraka odmah iza glavnog cilindra, taj zrak može putovati do bilo koje točke u sustavu. U nekom će se trenutku hidraulični vod pričvršćen na glavni cilindar razgranati na svaki od četiri kotača. Dok pumpate kočnice, zrak će se širiti niz hidraulički vod i nasumično se spuštati niz jedan od krakova prema jednom od četiri kotača.

Ako započnete s kotačem najbližim glavnom cilindru i ispustite zrak dok nema zraka, a zatim prijeđite na kotač najudaljeniji od glavnog cilindra (samo kao primjer), dok ispumpavate zrak iz te najduže grane, u najkraćoj grani realno biste mogli dobiti više mjehurića zraka. Ne biste ni izbacili taj zrak, jer ste već iskrvarili taj kotač i mislite da ste s njim gotovi.

Kad započnete s najdaljim kotačem, minimizirate mogućnost da nedostaju vam mjehurići zraka. To je zato što kad prijeđete s najudaljenijeg kotača na drugi najudaljeniji kotač, tekućina teče samo kroz tri od četiri grane. Nema tekućine koja prolazi kroz tu četvrtu granu, pa je manja vjerojatnost da zrak uđe tamo. Evo grube ilustracije:

  # Gruba slika ------- | | | | <- Glavni cilindar ------- | Najbliži kotačić -> ---- | | | ------- <- Drugi najbliži kotačić | | 3. najbliži kotačić -> ----- | | | | --------- <- 4. najbliži kotač  

Dakle, nadamo se da na ovoj ilustraciji možete vidjeti da ako krvarite 3. najbliži kotač, nijedna tekućina ne prolazi pored grane do četvrtog najbližeg. Međutim, kada krvarite iz trećeg najbližeg, teče tekućina prolazi pored drugog i prvog najbližeg, što znači da ih još uvijek morate ispuštati kad završite s trećim najbližim.

Uredi: Kao što je istaknuto u komentarima, uvijek biste se trebali obratiti uputama proizvođača za točan postupak održavanja ovog i bilo kojeg drugog održavanja koje obavljate na vozilu. Ovo što sam ovdje pružio samo je objašnjenje zašto postoji pravilo o standardnom redoslijedu kočenja kočnica.

To dobro funkcionira za većinu sustava. Postoje objavljeni postupci za svako vozilo i većina ih slijedi ovo opće pravilo, a neka ne. To modificiram tako da prvo prokrvarim sve crte za koje se zna da imaju zrak, a zatim opet obiđem slijedeći objavljeni obrazac. Ova metoda rezultira najmanjom preradom.
Izvrsno objašnjenje! Iako se to može primijeniti na dijagonalno podijeljene i ABS sustave?
Objavljeni dijagram ne predstavlja suvremene kočne sustave. Moderni sustavi imaju LF i RR na jednoj grani, a RF i LR na drugoj. To se čini kao "stara vremenska" mudrost do koje smo se nekako držali.
ARTHUR HUNT
2019-03-31 13:41:04 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Napravio sam obje čeljusti na svom 98 Cavalieru. Radio sam R.F. prvo krvari jer su to govorili moji prijatelji. Upalilo je, ali nisam vjerovao da je to važno. Činilo se da vozaču treba puno više vremena da izlazi zrak, pa sam pretpostavljam da sam to dobro učinio.

Možda bih trebao obojicu opet iskrvariti kao što sam ih učinio samo jednom. Bilo mi je hladno i žurio sam da ih obavim. Čini se da su u redu.
Moj odgovor pogledajte ovdje: https://mechanics.stackexchange.com/a/65039/10976


Ova pitanja su automatski prevedena s engleskog jezika.Izvorni sadržaj dostupan je na stackexchange-u, što zahvaljujemo na cc by-sa 3.0 licenci pod kojom se distribuira.
Loading...