Pitanje:
Siguran način bušenja kroz vatrozid motornog prostora
Marco Geertsma
2016-01-27 21:20:35 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Moram provući kabele kroz vatrozid (zid između motornog prostora i prostora za sjedenje), ali čini mi se da ne mogu pronaći tvornički postavljene rupe za provlačenje kabela.

Sad su mi mnogi ljudi rekli kako je prilično lako pronaći mjesto za sigurno bušenje, izbušiti rupu kroz vatrozid, a zatim ga začepiti tako da voda ne može proći. Slažem se s njima, ali postoji li dobar i pametan način za to?

 • Određenu bušilicu (bit) za korištenje?
 • Kakvu vrstu brtvila koristiti?
 • Trebam li primijeniti bilo kakvu sredstvo protiv hrđe?
 • Imate li još prijedloga?

TLDR; Na što moram obratiti pažnju prilikom bušenja kroz vatrozid?

PS. Ne znam pravi naziv metalnog lima koji se nalazi između motornog prostora i prostora za sjedenje, jer je njegov cilj zaustaviti širenje vatre, nazvao sam ga vatrozidom (slobodno ga poboljšajte ako smatrate da treba).

Vaša je pretpostavka o tome kako to nazvati točno točna. Zove se vatrogasni zid.
Ne znam koju vrstu brtvila upotrijebiti, pa ću ovo ostaviti kao komentar .. U pravu ste, stvari na koje želite biti oprezni su brtvljenje rupe od vlage, sprječavanje hrđe i sprječavanje pljeskanja žice uz rub rupe. Jedan od načina bio bi izrezati rupu, staviti na nju neku vrstu sredstva za zaštitu od hrđe, a zatim staviti rupu u otvor, a zatim povući žice. Možda postoji stil prstena koji omogućuje brtvljenje protiv vlage usprkos prolaznim žicama.
Čini se da ovdje možete izabrati ogroman izbor uvodnica: http://www.summitracing.com/search/part-type/firewall-grommets
Složite se s @cdunn - ovo bi trebalo biti jednostavno poput iskakanja gume, postavljanja žica kroz nju i vraćanja na mjesto. Također, nikada nisam vidio vatrozid koji nije imao niz rupa već izrezanih i već ispunjenih uvodnicama (neke već u upotrebi) koje možete iskoristiti.
@LynnCrumbling Razboj mog automobila (očito) provučen je kroz vatrozid, ali je zapečaćen nekom vrstom stakloplastike. (automobil je u pitanju Seat Leon iz 2001. godine.) Osim tog mjesta nema očiglednih rupa za provlačenje kabela.
Jedan odgovor:
cdunn
2016-01-28 00:47:53 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Mislim da imamo dovoljno da to sada nazovemo odgovorom. Evo kako to učiniti:

 • Ako ne možete upotrijebiti postojeću rupu, prije bušenja osigurajte da postoji slobodan prostor s obje strane vatrozida. Možete koristiti bilo koji bit koji odgovara. Iako ako imate ograničen prostor i ne možete upotrijebiti ubodni udarac, napravite jamicu tako da oštrica ne luta, koračna bušilica može biti stabilnija nakon što pokrenete.
 • Jednom kad otvorite rupu dovršite, očistite rupu i udarite rubove finim brusnim papirom kako biste uklonili preostala gruba mjesta.
 • Da biste bili doista temeljiti, odmastite rupu s obje strane i nanesite obje strane s malo temeljnog premaza i boje samo da rubovi ne zahrđaju. Trebali biste uzeti samo dva sloja, a svaki sloj je jedan brzi špric.
 • Umetnite grommet koji ste odabrali.
 • Položite žice.
 • Ako grommet nije brtvena vrsta i samo ima rupu, zatvorite je silikonskim brtvilom. Bit će nered ako to ikada poželite ukloniti, pa ako trebate lako ući i izvući vodove, odaberite utor koji neće zahtijevati dodavanje brtvila.

To postiže velike stvari na ovom zadatku:

 1. Uklanja vodu i plinove
 2. Sprječava hrđu na rupi
 3. Sprječava propadanje žica što može uzrokovati kratke spojeve

Nadam se da pomaže!Ova pitanja su automatski prevedena s engleskog jezika.Izvorni sadržaj dostupan je na stackexchange-u, što zahvaljujemo na cc by-sa 3.0 licenci pod kojom se distribuira.
Loading...