Pitanje:
2004. VW Passat B5 osobita buka motora
Max Goodridge
2016-01-04 02:45:29 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Nedavno sam primijetio da tijekom vožnje dolazi do vrlo jakog cviljenja koje dolazi s prednjeg dijela automobila. Pri bližem vizualnom pregledu s upaljenim motorom otvorio sam poklopac motora kako bih pokušao pronaći mjesto odakle dolazi buka. Činilo se da zvuk potječe iz okoline alternatora, blizu mjesta na kojem se nalazi bregasti remen. U posljednje vrijeme postaje sve glasnije, a automobil bi trebao dobiti novi bregasti remen u otprilike 3000 milja. Buka ostaje konstantna dok okrećem kotače, pa pretpostavljam da to nije pumpa servo upravljača.

Može li netko pojasniti u čemu je zapravo problem ili kako ga dijagnosticirati? Upalila sam se EPC lampica na ploči s instrumentima, što pretpostavljam zbog neispravnosti jednog od dijelova motora?

Što znači EPC?
Elektronička kontrola snage - mislim da je to ime specifično za Volkswagen automobile, ne znam kako ga drugi proizvođači zovu.
Dva odgovori:
Zaid
2016-01-04 03:22:41 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Dijagnosticiranje buke na tisućama milja neće biti lako, ali evo nekoliko savjeta koji će vam pomoći:

 • uklonite serpentinski remen i pokrenite motor

  Ako se buka zaustavi, znate da je izvor buke nešto što teče sa serpentine.

 • pregledati remen radi gubitka napetosti

  Otpušteni remeni zloglasni su zbog cviljenja

 • ručno vrte remenice

  Remenice bi se trebale relativno lako vrtjeti bez ikakvog vezivanja. Vezivanje bi značilo da se ležaj pokvario i mogao izazvati buku

 • koristiti stetoskop

  Nikad osobno nisam koristio mehanički stetoskop, ali ovo je dobar način da utvrdim uzrok gužve

Dakle, koliko vidim da ne dolazi do gubitka napetosti remena - nisam stručnjak, ali s jedne strane izgleda prilično upozoreno. Isprobat ću neke druge mogućnosti u nekom trenutku, nikada prije nisam čuo za "mehanički stetoskop", ali možda bih ga pogledao i ako ostali ne pronađu izvor čudne buke.
@MaxGoodridge Možete koristiti komad gumenog crijeva umjesto stetoskopa. Ili čvrsti drveni štap. Oba će prenositi buku dovoljno da je mogu izolirati samo provirivanjem.
Max Goodridge
2016-01-09 03:33:33 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Odvezao sam automobil kod zastupnika radi punog remena brega, zatezača remena, remenice u praznom hodu i zamjene pumpe za vodu, a buka se od tada više nije dogodila!

Pretpostavljam da je jedan od dijelova koji je promijenjen tijekom održavanja morao biti istrošen ili oštećen ili se remen trljao o nešto što ne bi smio biti.Ova pitanja su automatski prevedena s engleskog jezika.Izvorni sadržaj dostupan je na stackexchange-u, što zahvaljujemo na cc by-sa 3.0 licenci pod kojom se distribuira.
Loading...