Pitanje:
Koliko dugo trebam čekati da se motor ohladi da bih mogao provjeriti rashladnu tekućinu?
James Wilson
2018-10-10 17:47:20 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Znam da bi se temperatura motora trebala spustiti na oznaku "C" prije otvaranja poklopca hladnjaka.

Međutim, otkrivam da temp jednostavno ostaje normalno dugo vremena. Mislim da sam pročitao da ljudi kažu da motoru trebate dati 30-ak minuta da se ohladi prije nego što ispraznite ulje. Međutim, nakon više od 30 minuta temperatura motora mi je i dalje normalna.

Je li to normalno? Koliko dugo trebam čekati prije nego što mogu očekivati ​​da se motor ohladi? Kada bih trebao uzeti u obzir da bih mogao imati problema i koja vrsta problema može uzrokovati dugo hlađenje?

Koliko će vremena trebati da mjerač temperature postane "hladan", uvelike ovisi o vremenu. Ako je temperatura zraka 25 ° C ili 30 ° C, možda će trebati sat vremena ili više da padne mjerač temperature. Ako je temperatura zraka 0C, nećete morati čekati toliko dugo!
četiri odgovori:
motosubatsu
2018-10-10 18:19:31 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Točno vrijeme ovisi o raznim čimbenicima:

  • Temperatura okoliša
  • Količina toplinske izolacije u motornom prostoru
  • Volumen rashladna tekućina u motoru
  • Koliko se motor zagrijavao tijekom vožnje
  • materijal koji se koristi u konstrukciji bloka / glave motora (aluminijski blokovi se brže hlade od čelika, na primjer)

i još mnogo toga osim toga.

Obično ga treba ostaviti 1-2 sata da se ohladi prije nego što se dovoljno ohladi da se sigurno otvori poklopac za rad. Ako zapravo pokušavate provjeriti razinu rashladne tekućine, vjerojatno ćete trebati pričekati oko 3-5 sati (kao da je rashladna tekućina još uvijek topla, pokazat će lažno veliko očitanje zbog širenja).

Shvaćam da to zvuči užasno dugo, ali morate imati na umu da se nakon isključivanja motora pošten dio zaostale topline iz motora još uvijek prenosi u rashladnu tekućinu (što nije iznenađenje jer je razlog postojanja rashladne tekućine uklanja toplinu iz motora!) i budući da više ne koristite pumpu za vodu i ventilatore rada (u većini slučajeva - neki će automobili za njih imati sustave za naknadno pokretanje. Moj i dalje ventilatore pokreće prilično dugo nakon isključite paljenje ako je automobil na primjer snažno vozio) i više nema značajnog protoka zraka preko hladnjaka (osim ako vjerovatno ne puše vjetar) sposobnost hlađenja da uklanja toplinu iz rashladne tekućine sada je čisto pasivan i djelić onoga što je kad automobil vozi.

razlog zbog kojeg možete izvršiti zamjenu motornog ulja nakon samo 30 minuta je taj što ne čekate da bude "hladno" - zapravo ulje je puno lakše mijenjati dok je još toplo, jer viskozitet opada, a istodit će puno lakše i brže.

+1 za raison d'être. Također, tamo gdje ulje izlazi, kad ga ispustite, NIJE pod pritiskom.
@mike65535 da .. stvarna "opasnost" kod otvaranja poklopca za rad kada je rashladna tekućina vruća je ta da ste općenito u pravu iznad spomenutog poklopca (da biste ga otvorili) i da to preuzme fizika, smanjenje tlaka vidi kako rashladna tekućina vrije i dobijete lijepo lice puno vrele pare. Ako malo prerano otvorite poklopac za ulje, možda ćete na ruci dobiti neobičan komad vrućeg ulja i neke manje površinske opekline.
Također, ulje koje nije imalo vremena da se ohladi, također nije imalo vremena da se slegne, tako da ćete vjerojatno isušiti više smeća iz posude za ulje kad to radite toplo nego kad je hladno.
Čak i ako ga otvorite prerano i nema odmah vidljive rashladne tekućine, nakon nekoliko trenutaka može vas iznenaditi još više rečene "užurbane pare". Također, LOLED sam na "užurbanoj pari"
Također ako je razina rashladne tekućine * vrlo * niska i napunite je vrućim motorom, možda ulijevate hladnu vodu ravno u blok vrućeg cilindra, uz rizik pucanja brtve glave ako na silu ohladite blok, ali ne i glavu (ili obrnuto) ili čak pucanje ili iskrivljenje samog bloka ili glave u najgorem slučaju
Također imajte na umu da se poklopci hladnjaka ne rađaju jednaki. Moj, na primjer, ima ugrađenu značajku koja vam omogućuje guranje izravno na prednji dio, naginjat će se prema opruzi i ispuštati vruću paru i eventualno vodu natrag. I dalje zahtijeva određenu pažnju, no zapravo ga možete otvoriti čak i na vrućem motoru (ali očito ćete pritom izgubiti dio rashladne tekućine). Ova je značajka prikazana na vrhu kapice u slikovitoj legendi.
@Gábor to je prilično zgodno!
@motosubatsu - Jeste, iako sam sada, kad sam provjerio slike, pogriješio u vezi s legendom. Slika prikazuje samo upute za otvaranje i zatvaranje, plus vas upućuje na priručnik. Mogla sam se zakleti. Ali značajka je tu, znam, koristio sam je više puta s dužnom pažnjom, naravno ... :-)
R.. GitHub STOP HELPING ICE
2018-10-10 22:49:10 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Ako sumnjate, nemojte raditi ništa od ovoga, samo pričekajte dok sustav ne bude hladan na dodir. Steam je izuzetno opasan!

Uz to, sustav možete otvoriti puno prije nekoliko sati, a možda i prije 30 minuta, ako trebate. Najlakši način mjerenja ako je pod dovoljnim pritiskom da ga ne biste trebali otvarati jest pokušavanje stiskanja gornjeg crijeva hladnjaka. Osjetite kako je cijeđenje kad je hladno i usporedite kad je vruće (pomoću krpe ili izoliranih rukavica jer će biti neugodno dodirivati ​​rukama). Ako ga možete stisnuti prstima, nije pod ekstremnim pritiskom, ali još uvijek može biti dovoljno pritiska za ispuštanje vruće rashladne tekućine / pare kad skinete poklopac.

Hlađenje se može ubrzati napuštanjem Uključite položaj s isključenim motorom na vozilima kod kojih ventilator radi. Također možete pokrenuti, brzo okretati (za cirkulaciju rashladne tekućine putem pumpe za vodu; 1-2 sekunde je dovoljno) i zaustaviti motor nekoliko puta dok se hladi kako biste ubrzali postupak hlađenja. U pravom prstohvatu možete raspršiti / uliti vodu na radijator. Brzo takvo hlađenje može dovesti do pukotina, ali sam radijator trebao bi to dobro podnijeti jer se to ionako događa po jakoj kiši. Učiniti isto na motoru nije dobra ideja.

Jednom kada mislite da se dovoljno ohladio, pokrijte kapu velikim, debelim ručnicima, jedan od njih postavljen je po cijelom području oko kape, a jedan ili složenije složene na mjestu same kapice, snažno pritisnite je prema dolje i okrenite. Vrlo nježno smanjite silu i osluškujte izlaz para / rashladne tekućine. Ako ga čujete, brzo primijenite više sile i okrenite ga u smjeru kazaljke na satu da biste ponovo zatvorili poklopac ili, ako vam nešto počne vruće ili vam se čini da ga ne možete vratiti zbog pritiska, pustite i odmaknite se od vozilo brzo . To ima više smisla i puno je lakše ako ste to prethodno vježbali na cool sustavu.

Ne mogu reći da sam ikad poredao ručnike preko svog radijatora da ga otvorim. Vruće na dodir, ostavljam ga na miru, ali ključ je polako okrećući ga i osluškujući. Dok sam bio malo prisutan, još sam u danu koristio podnicu za automobil da bih otvorio poklopac na pregrijanom automobilu, a da se nisam opekao.
Ručnici (ili podni otirači ili bilo što drugo) čine veliku razliku u sigurnosti / zaštiti ako nešto pođe po zlu. U najgorem slučaju, odjeću sam dobio malo mokru / prljavu ovom metodom, nikad ozlijeđenih, čak i kad je poklopac puhao i rashladna tekućina izbacivala nekoliko sekundi.
Stilez
2018-10-11 12:30:54 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Razlog zbog kojeg čekate je da kada motor radi, voda upija njegovu toplinu i prebacuje ga u hladnjak gdje se ispušta u okoliš te hladi. Voda postaje pod pritiskom i temperatura raste do vrenja. Dakle, ako se kapica otpusti prije nego što se sustav ohladi, prvo će eksplozija eksplodirati, a druga kipuća para i voda pod pritiskom će izlaziti (moguće zbog tlaka i više od 100 ° C) i opariti bilo koga / bilo što u blizini. Dakle, čekate da se voda ohladi dovoljno da bude sigurna.

Činjenica da toplina proizlazi iz motora daje vam dobar način za provjeru sigurnosti poklopca hladnjaka. Kad se zaustavi, voda će uglavnom imati temperaturu sličnu bloku motora. Ne bi trebalo biti moguće da sam blok motora (jezgra metalnog dijela pogonske jedinice, gdje su klipovi) bude mlak ili hladan na dodir dok voda u njegovom rashladnom sustavu još uvijek vrije i pod pritiskom. Dakle, ako sumnjate, trebali biste moći sigurno provjeriti taj način.

Tri druga sigurnosna trika ako to učinite.

  • Obavezno provjeravajte metal i je li u prisnom kontaktu s rashladnim sustavom. To znači samo vjerovati osjećaju pogonskog bloka motora ili rešetke hladnjaka, a ne plastike ili gume ili drugih stvari koje su im bliske. I naravno, budite oprezni jer i ove mogu / će biti vrlo vruće.
  • Upotrijebite presavijeni (više debljina) suhi ručnik da biste otvorili čep. To je dobra dobra praksa koja znači da ako ste nekako pogriješili, ruka i tijelo imaju barem neku zaštitu od topline i udara pare. Također bi se više upio u ručnik (koji možete ispustiti), a ne u odjeću (što ne možete).
  • Otvorite ga samo malo po malo. Na taj biste način trebali imati malo nade da ćete čuti bijeg od pritiska. (Otprilike poput otvaranja promućkane / ispuštene boce sode malo po malo, umjesto odjednom, kako biste zaustavili eksploziju gazirane vode!)
user57265
2020-04-29 10:14:46 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Možda je najbolje isprazniti sustav radijatora kasno, kasno popodne, neposredno prije zalaska sunca.

Zatim hladnjak napunite sredstvom za čišćenje radijatora i destiliranom vodom, uključite grijač na visoku i pustite motora na radnu temperaturu. Ugasite motor i pustite da se ohladi, ... NOĆ.

Dobro se naspavajte. Zatim ispraznite sustav hladnjaka ujutro i ponovno ga napunite rashladnom tekućinom 50/50. To sam već učinio.Ova pitanja su automatski prevedena s engleskog jezika.Izvorni sadržaj dostupan je na stackexchange-u, što zahvaljujemo na cc by-sa 4.0 licenci pod kojom se distribuira.
Loading...