Pitanje:
Koje su prednosti premium (visoko oktanskog) benzina?
Simon Whitaker
2011-03-08 04:33:35 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Ovdje u Velikoj Britaniji uobičajeno je da benzinske (benzinske) stanice nude i redovni i "premium" bezolovni benzin. Vrhunske stvari su (prirodno) skuplje i često sam se pitao koja je stvarna razlika. Trebam li svaki put napuniti premiju kako bih uživao u ovim pogodnostima, ili pak na neki način tretiram automobil povremenom bespomoćnom pomoći?

Uredi : Izgleda kao da postoji su regionalne razlike u odnosu na goriva koja se prodaju kao "premium". S_Niles u odgovoru u nastavku kaže da u SAD-u "premium" podrazumijeva "visoki oktan", čist i jednostavan. Ovdje u Velikoj Britaniji, "premium" podrazumijeva "visoki oktan plus aditivi". ( Evo primjera) Zanimaju me stvari s "visokim oktanom i aditivima".

Nije jasno što zapravo tražite. Naveli ste vezu do detaljnih zahtjeva za predmetni proizvod (http://www.tesco.com/Momentum99/productBenefits-specs.asp); sumnjate li u marketing ili što? Ima veći oktanski broj (99 naspram 95) i veći sadržaj energije ("veći MPG"). Vjerojatno je profinjeniji i dolazi u kombinaciji s formulom za liječenje. Ako ste sumnjičavi, jednostavno ga nemojte kupiti!
Sranje je što svi dobri odgovori raspravljaju o gorivu s višim oktanom. Zanimljivo je gorivo s aditivima. Plinske tvrtke tvrde da to povećava kilometražu, bilo bi lijepo znati koliko je ovo blizu istini.
Deset odgovori:
#1
+71
S_Niles
2011-03-08 04:43:09 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Nema apsolutno nikakvog razloga za upotrebu goriva s višim oktanom, osim ako to vaš automobil izričito ne zahtijeva.

Što je oktan veći, to je potrebno više kompresije / topline za sagorijevanje goriva. U motorima visokih performansi (turbopunjači, cilindri visoke kompresije, itd.) Potrebno je gorivo s višim oktanom kako gorivo ne bi sagorjelo prerano (kucanje).

Ako stavite ovo gorivo u " normalni "motor, to može imati čak i štetne učinke, jer će motor teže sagorijevati gorivo s višim oktanom.

Čak i ako vaš automobil zahtijeva gorivo s višim oktanom, možda će biti moguće koristiti niže gorivo oktansko gorivo zbog promjenjivog vremena i druge magije. Vaš bi priručnik to izjavio. Međutim, neće imati tolike performanse, jer se mjerenje vremena usporava kako bi se spriječilo kucanje.

Napomena: Pretpostavljam da je u Velikoj Britaniji premium = visoko oktan, isto kao ovdje u državama . Ovdje je premium SAMO oznaka oktanskog broja i nema nikakve veze s paketom aditiva itd.

Hvala na tome. To je nešto što u Velikoj Britaniji dobivamo pod oznakom "premium benzin": http://www.tesco.com/Momentum99/productBenefits-overview.asp
Hmm, to je puno marketinškog govora zbog kojeg sam više zbunjen nego obrazovan. Tvrdi da ima bolji paket aditiva od njihovog uobičajenog goriva, pa u ovom konkretnom slučaju gorivo vrhunske klase može imati veću razliku od samo oktana. Ako je to istina, postavlja se pitanje koristi li vaš automobil od dodatnih aditiva. Nemoguće je razabrati iz pretjerano širokih izjava na toj stranici.
Što kažete na stranicu sa specifikacijama proizvoda (http://www.tesco.com/Momentum99/productBenefits-specs.asp)?
Ima li netko pouzdan izvor reference za ove informacije? tj. netko objektivan i vjerodostojan tamo gdje nema sukoba interesa u prodaji goriva s višim oktanom?
@Guy, na koji sukob interesa ukazujete? Smjese goriva i zraka u modernim ECU-ima su dobro razumljive i motivirane. Kucanje je loše => smanjenje vjerojatnosti kucanja zahtijeva jedno ili više od: povećani oktan, usporeno vrijeme ili više goriva. Možete kupiti prvi, drugi je loš za emisije i snagu, a treći troši više plina.
Premija prodana na Shellovim benzinskim postajama, između ostalog, tvrdi da čisti vaš motor: http://www.shell.co.uk/gbr/products-services/on-the-road/shell-fuels/shell-vpower-experience /shell-vpower-nitro-plus-diesel.html
S mandatom od 10% etanola ovdje u SAD-u, neki manji lanci nude premiju bez etanola. Kao što ste rekli, iako je oktan oktan, on ne pokriva aditive.
Ovaj odgovor sadrži netočne informacije: Benzin s višim oktanom * nije * "teže" sagorjeti u benzinskom motoru, koji gorivo pali iskrom.
#2
+22
Bob Cross
2011-03-08 05:06:12 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Za neke automobile potreban je visoki oktan: npr. automobil s turbopunjačem vjerojatno će trebati veći oktan kako bi smanjio rizik od detonacije s višim temperaturama napunjenja. Visok oktan je također potreban da bi se iz uglađenog automobila postigla optimalna snaga: pravilno unaprijeđeno podešavanje vremena poboljšat će snagu i ekonomičnost (očito, ne istodobno).

Neki automobili mogu iskoristiti najviši oktan dostupno, ovisno o programiranju ECU-a (ovo nije toliko često).

Neki automobili mogu tolerirati niži oktan neodređeno vrijeme usporavanjem mjerenja vremena. To smanjuje ekonomičnost i povećava emisije, ali omogućit će vam da šepate kući na manje goriva.

Usput, provjerite vlasnički priručnik i upotrijebite oktan. Ako koristite preniski oktan, riskirate oštećenje motora. Ako koristite previsok oktan, trošite novac.

Nastavak s mojim konkretnim primjerom: moj priručnik kaže da je 91 oktan potreban za svakodnevni rad s nižim oktanom podnošljivim za kratka razdoblja (2004. Subaru WRX). Benzinske crpke u mojoj blizini imaju samo 93 oktana, tako da su tehnički dvije dodatne točke oktana potrošene.

UREDITI NEKADA KASNIJE:

Pogrešio sam, uzeo sam pristupni otvor i ponovno prilagodio ECU u skladu s Cobbovim specifikacijama Faze 1. S tim novim programom ECU zahtijeva najmanje 93 oktana, tako da moje prethodne primjedbe o dvije izgubljene točke više nisu relevantne.

Accessport također pruža stvarnu i prosječnu potrošnju goriva prateći stvarno ubrizgano gorivo i prijeđene kilometre. Mjerenja podupiru točke iz prvog stavka: povećani oktan omogućuje automobilu da proizvede više snage na vrhuncu, kao i veću ekonomičnost kada se vozi poput odraslog muškarca s djecom i koji bi trebao znati bolje ....

Usput, automobil je oduševljenje nakon ponovnog uključivanja. Prije sam bio sumnjičav, a sada sam jako iznerviran zbog toga što prije godina nisam uskočio.

#3
+10
cinelli
2013-03-27 13:21:03 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Ocjena oktana predstavlja koliko goriva se može stisnuti prije nego što samostalno eksplodira. Djelovanje goriva koje se spontano zapali zbog prekomjernog tlaka uzrokuje ono što mehanika naziva kucanje ili pinging . Kucanje ima mogućnost nanijeti stvarnu štetu . Dakle, izbjegavanje pod svaku cijenu vrlo je dobra ideja. Ponekad vozač može čuti kucanje , a ponekad ne.

Što ako imate preglasnu glazbu da biste je čuli ? Ne brinite da postoje senzori nazvani Knock Sensors koji su pričvršćeni vijcima na blok motora i neprestano osluškuju kucanje / pinging . Ako se otkriju, pokušat će ispraviti stanje uputama da sustav paljenja odgodi (uspori) vrijeme iskra (kada se dogodi stvarna iskra) . Ako ne uspije, osvijetlit će lampicu kontrolnog motora_

 • Što niže oktan, to manji tlak može podnijeti.
 • Što je veći oktan, više je pritisak potreban da bi eksplodirao.

Oktanski broj vozila obično se nalazi u unutrašnjosti priručnik za vlasnike (ovisno o vašem području trebali biste vidjeti barem tri od njih kao prosječnu pumpu 87,88,89,90,91,93) . Oktanska vrijednost s kojom dolazi vozilo uglavnom se određuje omjerom kompresije motora. Uzimaju se u obzir i druge stvari poput tipa aspiracije (turbo / kompresori / itd.)

 • Vozila visokih performansi (prirodno aspirirana, velika kompresija) zahtijevat će veći omjer kompresije.
  • Pojačavanjem stupnja kompresije u motoru povećat će se ukupna toplina proizvedena kada se plin komprimira na uzlaznom hodu.
 • Vozila s turbo ili kompresorima obično nemaju visoke omjere kompresije. Ali zbog zbrajanja snage trebat će im veći oktan.
  • Prisilna indukcija može se generirati bilo gdje od 8psi - 19psi + (brojevi se mogu razlikovati ovisno o primjeni) i imat će prilično velik učinak na konačni tlak u cilindru.
 • Pojedinci koji modificiraju svoje automobile. Kako se snaga povećava, oktan se mora povećavati kako bi se spriječilo kucanje.
  • Izmjenom komponenata i ugradnjom najvećeg usisnog razvodnika, kućišta leptira većeg promjera imat će izravan utjecaj na ukupni tlak cilindra.
  • Također su stvari poput temperature dolaznog zraka, temperature jezgre motora (rashladne tekućine) i veličine ventila svi faktori održavanja tlaka u cilindru.

Provjerite priručnik za svoja vozila, ako piše da se koristi 91 oktan, tada je to vozilo i predviđeno za uporabu. I to je ono što bi trebalo koristiti. Ako to nije izričito navedeno u dokumentaciji za vozila, 100% je gubljenje novca stavljati viši oktan u vozilo.

Napomena : Ako može čuti kucanje ili ping motora, a zatim pri slijedećem punjenju stavite viši oktan. Ponekad će to riješiti problem i uštedjeti vam put do mehaničara.

Zdravo cinelli - iako je točno, ovo zapravo ne dodaje ništa već datim odgovorima.
Ovom odgovoru također nedostaje rasprava o temperaturi koja je jednako loša kao i kompresija u smislu zakona o idealnom plinu.
@BobCross, Mogli bismo cijeli dan sjediti i nabrajati stvari koje bi mogle povisiti temperaturu unutar komore za izgaranje. Zbog toga sam koristio _ najvažnije_, jer je to tako važan čimbenik. Budući da se kada se gorivo ispituje kako bi se utvrdilo da li ima oktansku vrijednost, pokreće se na testnom jednocilindričnom motoru gdje se kompresija povećava dok se ne dogodi detonacija.
"No, zbog dodavača snage trebat će im veći oktan": ovo je specifično mjesto gdje su kompresija i temperatura važni. Stupanj kompresije na Fiat Abarthu očito je 9,8: 1 (veći od mog starog Mustanga V8) s najvećim pojačanjem od 18,1 psi. To znači da bi bez pojačanja automobil trebao biti u mogućnosti rukovati redovitim gorivom. Kako se doda povišenje više temperature, plin s niskim oktanom brzo će postati problematičan.
To je zabilježeno u 3. metku nakon što je rečeno. Uz, "Vozila s turbo ili superpunjačima nemaju visoke omjere kompresije. Ali zbog zbrajanja snage trebat će im veći oktan."
Ono što nedostaje vašoj primjedbi o "zbrajačima snage" jest _zašto im je potreban veći oktan. U sljedećem metku podrazumijevate da će za svaku dodatnu snagu biti potreban veći oktan. To nije slučaj: bolji usis i ispuh na NA automobilima često će poboljšati snagu bez utjecaja na potrebe za oktanom. Kao što je napisano, ovaj je odgovor nepotpun, a graniči s netočnim.
Sad kad smo napokon na istoj stranici. Sve uređeno. Nadam se da će vam se više svidjeti. Još jednom hvala Bobe.
#4
+9
travis
2011-03-08 04:43:47 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Glavna je prednost smanjiti kucanje kod motora s većom kompresijom.

#5
+7
Patrick
2011-03-08 04:42:56 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Čula sam da išta od toga ne čini apsolutno ništa da pomogne vašem motoru da zapravo ošteti vaš motor.

Iako ne vjerujem da bi to moglo naštetiti vašem motoru, osim ako vaš motor to treba, onda Vjerujem da vam ništa neće pomoći.

Ako čujete kako vam motor kuca tijekom normalne vožnje, probajte rezervoar goriva sljedeće klase da biste vidjeli hoće li kucanje prestati. Ako ste nadogradili na Premium, a i dalje imate kucanje, nešto nije u redu s motorom i mehaničar ga mora pogledati.

Što je oktan veći, samo za sve namjere i svrhe, samo sprečava prerano paljenje goriva u motoru. Preuranjeno paljenje goriva ono je što uzrokuje kucanje.

Samo za referencu, komentar "Boli ti motor" došao je za prodavača u američkom Toyotinom distributeru.

Kao što je ovdje raspravljeno u brojnim postovima vezanim uz gorivo, pogrešno gorivo s oktanskim vrijednostima može oštetiti vaš motor ... i previsoko i prenisko. Upotrijebite gorivo navedeno u vašem priručniku. vidi http://mechanics.stackexchange.com/questions/1447/when-given-a-choice-between-octane-89-and-93-which-should-i-choose/1451#1451
@RoryAlsop - Ovo je prva tvrdnja koju sam ikada vidio da upotreba * višeg * oktanskog benzina može nanijeti bilo kakvu štetu. I nikada nisam vidio argument ili teoriju koji podupiru takvu tvrdnju.
Trebali biste više guglati :-) Viši oktan nego što automobil može koristiti, neće pravilno sagorjeti pa se nakupljaju ugljik i druge naslage. To nije dobro za motore.
#6
+6
Mark Johnson
2012-04-12 09:34:54 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Premium će dulje trajati sjedeći u spremniku. Chevrolet upravo zbog toga preporučuje premiju za Volt. Prema direktoru Volt Vehicle Line Tonyju Posawatzu (kako navodi gm-volt.com):

Ako ljudi ne koriste puno mogućnosti proširenog dometa, premija gorivo traje malo duže ”, rekao je

Čini se prikladnijim (i jeftinijim) koristiti stabilizator goriva ako je to vaša briga.
#7
+5
Kjartan Þór Kjartansson
2011-03-08 04:43:21 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Koliko znam vrhunsko gorivo je (ili je bilo) prikladnije za motore s većim stupnjem kompresije (10: 1 ili više), jer je vjerojatnije da će gorivo nižeg oktana izgorjeti prije nego što svjećica popali.

Ne mora biti ni automobil za mišiće iz 60-ih. Ni ekonomični automobili u 90-ima nisu imali senzore kucanja!
Kamionet Ford F-150 SVT Lightning proizveden je, vjerujem, 1999.-2001., S 5.4L Triton V8 s Eaton Roots Supercharger također nije imao senzor kucanja prema onome što razumijem.
#8
  0
user7006
2014-09-18 19:55:23 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Ne trpe samo performanse ako koristite gorivo manje od preporučenog. Činite neviđenu štetu na brtvi glave. Kad je to uočljivo, prekasno je i napravili ste skupi popravak koji se mogao izbjeći. Ako u priručniku vašeg vlasnika stoji 87 ili više, idite s višim! Subaru ima ogroman problem s curenjem brtvi na glavi jer su rekli da njihovi automobili mogu voziti na 87. Njihov popravak u tome je uređaj za hlađenje koji sadrži propuštanje, što znači da znaju da je problem već napravljen na brtvama glave i oni ' stavljajući flaster na problem. Kad bi rekli da od početka koriste gorivo s višim oktanom, ne bi imali velikog problema koji imaju. Dakle, ako piše 87 ili više, a želite da vaš automobil traje manje uz šanse za pozamašan račun za popravak, idite više.

Možete li objasniti kako pokretanje nižeg oktana u odsustvu kucanja iskre uzrokuje oštećenje brtve glave?
Ovdje se slažem s @Larry. Znam da je Subies imao problema s brtvama na glavi, ali nisam čuo da je to uzrok. Molim te, ako možeš to objasniti, sve sam uši.
#9
  0
Graeme
2015-12-20 12:49:07 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Ova zanimljiva tema ima mnogo varijabli. Većina mišljenja temelji se na pretpostavci da će motor raditi s ekstremnim potrebama za snagom.
S gledišta energije koja je sadržana u gorivu, pobjeđuje nisko oktan. Sa stajališta traženja najviše snage za kapacitet motora, pobjeđuje viši oktan.

U bilo kojem benzinskom motoru gorivo s preniskim sadržajem oktana može uzrokovati oštećenja detonacijom, brže ako se dogodi pri velikom opterećenju motora i okretajima. Previsoki oktan također bi mogao nanijeti štetu u sličnim okolnostima uslijed iscrpljivanja goriva koje još gori.

U normalnoj upotrebi motor može upravljati nizom specifikacija goriva vlastitim upravljanjem. Ali labava matica iza upravljača mogla bi pomoći da se to dokaže.

Imate li reference na * bilo što * što ste ovdje rekli? Kao što je napisano, čini se da je ovo hrpa nagađanja i mišljenja. Molimo pročitajte [** Kako napisati dobar odgovor **] (http://mechanics.stackexchange.com/help/answering) ako imate pitanja.
#10
  0
Chris Pratt
2017-04-25 21:27:23 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Oktan je jedan od stabilnijih ugljikovodika koji se nalazi u benzinskoj smjesi, tako da oktanska vrijednost u velikoj mjeri korelira s stabilnošću / nestabilnošću benzinske smjese pod pritiskom. Stupanj kompresije motora, tj. Koliki je pritisak tlaka smjese benzina, ima izravnu korelaciju s preporučenim oktanskim brojem vozila. Motori s visokom kompresijom (automobili performansi) uzrokovali bi sagorijevanje plinova s ​​niskim oktanom pod pritiskom, a ne od paljenja svjećice, što bi rezultiralo kucanjem, što je vrlo loše za motor.

Suprotno tome, upotreba jačeg oktan od onoga za što je vozilo ocijenjeno značilo bi da smjesa benzina ne bi izgarala tako lako kao što to motor treba. To bi rezultiralo nižom učinkovitošću goriva u najboljem slučaju i potencijalnom ukupnom degradacijom performansi ili čak zaustavljanjem u najgorem slučaju.

Dugo i kratko koristite oktansku ocjenu za koju je vaše vozilo predviđeno, a koju možete pronaći u korisničkom priručniku ili na web mjestu proizvođača.Ova pitanja su automatski prevedena s engleskog jezika.Izvorni sadržaj dostupan je na stackexchange-u, što zahvaljujemo na cc by-sa 2.0 licenci pod kojom se distribuira.
Loading...