Pitanje:
Koliko daleko možete voziti s praznim radijatorom?
Rob White
2011-03-08 14:51:18 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Hladnjak na mom Peugeotu 106 počeo je jako curiti i treba ga zamijeniti. Trenutno nemam vremena za popravak pa ga nosim u garažu. Koliko daleko ga mogu voziti bez oštećenja ostatka automobila? Ili ga trebam odvući?

Ako * morate * voziti, trebali biste zaustaviti * vrlo često * i napuniti radijator, usp. @Kjartan Þór Kjartansson odgovor. To može biti nemoguće (ako se voda doslovno istječe istom brzinom kojom je možete napuniti) i / ili opasno (otvaranje poklopca hladnjaka na vrućem motoru). Zaista, trebali biste ga ** odvući **.
šest odgovori:
#1
+15
Cᴏʀʏ
2011-03-08 18:47:51 UTC
view on stackexchange narkive permalink

U slučaju da ga radite pretoplo, možete početi neuredno brtviti glavu ili iskriviti samu glavu. Ako u toploj klimi morate koristiti destiliranu vodu ili jednostavno nastavite zamjenjivati ​​antifriz dok ga negdje ne nabavite, nakon čega ćete morati isprati cijeli sustav.

Ako živite u u hladnoj klimi vaš bi se blok motora mogao smrznuti i puknuti. Definitivno nemojte koristiti vodu u ovom slučaju.

Jeste li negdje curili iz crijeva ili hladnjaka? Možda vam je već puhala brtva glave i mogli biste izgarati antifriz u motoru. Postoji li film ili druga tekućina u vašem ulju?

Vukao bih ga ako je toliko loš kao što kažete; Popravak brtve glave može koštati 600 - 1000 USD ili više. Nekoliko boca antifriza da biste tamo stigli očito je znatno manje ulaganje (iako nisam siguran koliko će se vašem gradu svidjeti što cijelo vrijeme curi antifriz).

+1 za dobru analizu sekundarnih problema. Također je vrijedno napomenuti da bi se, ovisno o prirodi curenja, moglo pogoršati na putu do trgovine.
Zašto predlagati stavljanje antifriza u rashladni sustav koji curi ?! Ako je toplo vrijeme, nema koristi i to je samo zagađenje / nered. Ako je vrijeme dovoljno hladno da smrzavanje predstavlja zabrinutost ** dok motor radi ** (imajte na umu, OP je planirao voziti ravno do trgovine ...), temperatura okolišnog zraka bez tekućeg rashladnog sredstva spriječila bi motor od pregrijavanja ...
@R .. Temperatura ambijentalnog zraka također možda neće biti dovoljna da spriječi pregrijavanje motora jer bi prazni vodovi unutar motora zapravo djelovali kao izolacija i uzrokovali veće temperaturne razlike, potencijalno uzrokujući lomljenje / transformaciju glave i / ili bloka. Ipak ovisi o tipu motora (koliko željeza, tolerancije zazora, toplinska kodektivnost između dijelova, ...). Barem treba provjeriti razinu ulja prije nego što pokrenete motor sa samo golim blokom motora i uljem koji prenosi toplinu okolo.
Nije visoka temperatura ono što uništava vaš motor, to su velike razlike i brze promjene temperatura lokalno.
Imajte na umu da je moj komentar kvalificiran s "ako je vrijeme dovoljno hladno da smrzavanje predstavlja problem dok motor radi". Nisam zapravo siguran koliko bi hladno trebalo biti da bi to bio problem, pa možda griješim, ali moja (razumna, IMO) pretpostavka je da je toliko hladno da biste imali značajnu brzinu prijenosa topline od blok motora na vanjski vanjski zrak, bez obzira na bilo koji unutarnji zrak u sustavu.
#2
+10
Kjartan Þór Kjartansson
2011-03-08 14:56:03 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Ne bih preporučio vožnju s praznim hladnjakom, što bi moglo dovesti do pregrijavanja motora i oštećenja pumpe za vodu.

#3
+6
PearsonArtPhoto
2011-03-08 20:09:26 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Ovisi o tome koliko vam curi. Došlo mi je do curenja radijatora i morao sam ga odnijeti negdje nekoliko puta, evo što obično radim.

  1. Hladnjak napunite potpuno punom vodom. Ako ga možete napuniti i treba vam više od nekoliko minuta da se isprazni, možete prijeći na drugi korak.
  2. Vozite sporije od uobičajenog do odredišta. U svom vozilu držite rezervni galon vode. Bacite pogled prema mjeraču temperature. Ako vidite da ide iznad srednje crte, odmah ga povucite. Pričekajte da se vozilo ohladi i zamijenite antifriz. Inače, jednostavno nazovite vučnu tvrtku.

Trebali biste biti u mogućnosti uzeti vozilo najmanje 5, možda 10 milja slijedeći ovaj savjet. Trebao bih reći da živim na području koje se nikad ne smrzava, pa ...

... ili jednostavno upotrijebite prethodno pomiješanu rashladnu tekućinu ako voda nije moguća. Također sam imao ozbiljnih curenja hladnjaka i crijeva zbog kojih sam morao šepati do trgovine. Napunite sustav i preljev i krenite. Najniži broj okretaja u najvišem stupnju prijenosa s kojim možete pobjeći.
Također provjerite je li očitanje mjerača na niskom, jer je razina vode možda ispod senzora.
#4
+5
miernik
2011-04-01 03:07:10 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Puno jeftinija opcija od vuče, ali koja će osigurati da se ništa ne ošteti, za vas je samo da privremenim popravljanjem curenja na mjestu napravite neki kit. Vidio sam jeftin kit posebno u svrhu popravljanja propusnih radijatora koji se prodaju na mnogim benzinskim crpkama

#5
  0
jbg
2013-12-01 10:27:56 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Kao i kod mnogih stvari, ovisi . Jednom sam bio u automobilu kad je moj otac vozio oko 15 km brzinom autoceste, ne vodeći nikakvu posebnu pažnju, prije nego što se sjetio da je ispraznio sustav rashladne tekućine svog Saaba 900 i zaboravio ga ponovno napuniti. Do tog trenutka motor je bio na temperaturi, ali mi smo odmah stali, pronašli malo vode i napunili je, a nije došlo do očite štete - automobil i dalje dobro radi godinama kasnije.

S druge strane , mogli biste voziti nekoliko stotina metara i puhati glavu. U vašoj bih situaciji pozvao prijatelja da odvuče automobil do garaže ili bih možda pitao garažu mogu li vas odvući - možda su garaže na Novom Zelandu samo prijateljski raspoloženi, ali mnogi od njih to rado!

Ako vuča iz nekog razloga nije moguća i ako ne curi prebrzo, samo bih se redovito povlačio da nadopunim radijator.

#6
  0
Iman
2016-12-06 05:26:46 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Koliko ste sigurni za vožnju?

Možete voziti dok termostat ne otvori ventil za radijator i curenje počne odvoditi rashladnu tekućinu tekućina, ne mogu reći točno vrijeme, jer to ovisi o vanjskoj temperaturi, ali ako je vanjska temperatura 10 stupnjeva Celzija (43f), možda imate oko 10 minuta, sigurno ćete ići dok temperatura rashladne tekućine ne dosegne 70 stupnjeva Celcija (oko 110f) nakon toga nemate puno vremena, ovisno o veličini curenja i kapacitetu rashladne tekućine u vašem automobilu

Kako možete privremeno popraviti problem doći do mehaničara?

Žvakati žvakaću gumu i zalijepiti je tamo gdje vidite curenje, premjestiti automobil i pažljivo provjeriti put vožnje da li postoji novo curenje

Ako ste napunili rezervoar za vodu, tada morate ispustiti sustav rashladne tekućine, neki automobili dopuštaju to bez pokretanja automobila (BMW), provjerite priručnik za popravak.Ova pitanja su automatski prevedena s engleskog jezika.Izvorni sadržaj dostupan je na stackexchange-u, što zahvaljujemo na cc by-sa 2.0 licenci pod kojom se distribuira.
Loading...