Pitanje:
Isplati li se prebaciti na potpuno sintetičko ulje ili ulje mješavine u mojem starijem automobilu / kamionu?
Troggy
2011-03-08 06:56:29 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Imam starijeg (ovdje unesite vozilo) na kojem je 100 km. Da li bih vidio bilo kakvu korist prelaskom na potpuno sintetičko ulje ili ulje od sintetičkih mješavina? Isplati li se dodatni trošak u starijem vozilu?

Primjerice: Valvoline proizvodi konvencionalne mješavine Max Life i Full Synthetic ulje.

Tri odgovori:
#1
+16
Sean Reifschneider
2011-03-08 14:38:46 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Provjerite kod svog prodavača ili proizvođača da li je sintetika korisna prije svega u vašem automobilu. Na primjer, RX-7 tradicionalno preporučuju protiv sintetike jer ubrizgavaju malo ulja u komoru za sagorijevanje, a sintetička ulja ne rade dobro za brtvljenje "apex brtvila" u ovoj aplikaciji.

Osim toga, također postoji teorija da sintetička ulja mogu razgraditi mulj i lak koji brtvi ono što bi inače procurilo. Dakle, prelazak na sintetički može prouzrokovati curenje automobila koji nema curenja. Nikad mi se nije dogodilo ili znalo da se to dogodi, ali oni promiču smanjenje mulja i lakova kao značajku sintetike.

Međutim, ako imate automobil s turbopunjačem, u njemu bih koristio sintetiku u svakom slučaju. Turbopunjači rade na ekstremno visokim temperaturama i podmazuju se i hlade uljem. Sintetika bolje reagira na ekstremno visoke temperature, pa su posebno korisni u turbo aplikacijama.

To je reklo da sam imao neke pomiješane rezultate sa Sintetikom zbog kojih propitujem njihovu vrijednost.

Jedna je situacija bio stari Subaru GL-10, karavan iz 86. godine, koji sam imao. Imao je turbo i stavio sam Mobile-1 u motor, a Red Line u osovinu. Moja supruga i ja odvezli smo se automobilom u Kanadu na jedno putovanje gdje je bilo -25 do -45 stupnjeva. Automobil je vozio iznenađujuće dobro, uključujući i mijenjanje brzina, u usporedbi s mojim iskustvom u Coloradu koje rijetko padne ispod -10. To je bila jasna pobjeda za sintetiku.

Prije deset godina imao sam VW Vanagon iz '89 u koji sam stavio novi motor. Nakon početne provale, ništa nisam pokrenuo Mobile-1 . Imao sam svakakvih problema s održavanjem povišenog tlaka ulja, što je nestalo kad sam prešao na visokokvalitetno redovno ulje (Delo 400) na preporuku mehaničara.

Prije otprilike 5 godina moj Audi '97. , koju sam pokrenuo od prve izmjene ulja s Mobile-1, da su dva dizača prošla prilično loše, u onome što bih smatrao neuspjehom povezanim s podmazivanjem. Evo slike:

Failed lifters from my Audi

Sad je možda ovo bio problem s dizajnom, ali nisam čuo da je to uobičajeno kod ovih motora. TOLIKO smatram da je, u mojoj doduše maloj veličini uzorka, jedini kvar povezan s podmazivanjem koji sam ikada imao na automobilu u kojem sam vozio Mobil-1 od prve promjene ulja.

Dakle, neću voziti Mobil-1 u svojim automobilima i uglavnom sam sumnjičav prema konkurentima.

Sada u svom Audiju koristim tradicionalno ulje Delo 400 koje je imalo problema s dizalom - - oko 100.000 kilometara od zamjene dizala i bez problema. U mom drugom automobilu potrebna je prilično neobična težina i preporučuje se sintetika, pa tamo vodim Red Line, oko 10 USD / qt. Na moju sreću za promjenu ulja "treba" samo 8 kvarata :-). Ali to je skupi motor, s 40 ventila, pa mislim da vrijedi "dobre stvari".

U svojim sklopovima-diferencijalima bio sam izuzetno zadovoljan Red Lineom, pa ga isprobavam ovaj motor.

razlike u bubrenju brtve i brtvila također mogu biti uzrok curenja, možda više od uklanjanja stare puške koja otkriva curenje.
@qas: I to sam čuo.
Pročitao sam nekoliko članaka i gledao nekoliko videozapisa o problemu * brtvila * prilikom prebacivanja. Mnogi se kemičari i inženjeri slažu da je to moguća, no to znanstveno nije dokazano u kontroliranom istraživanju.
#2
+3
John Gardeniers
2011-03-08 07:18:02 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Takvo se pitanje može postaviti samo u odnosu na određene marke i modele. Na to u općenitom kontekstu ne postoji odgovor da / ne. Neki stariji motori imaju koristi od prelaska na sintetički, dok drugi pate od toga. FWIW, još nisam vidio da proizvođač preporučuje staru sintetiku za starije automobile, samo mješavine.

#3
+1
theonlylos
2011-08-21 02:11:50 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Danas sam zapravo razgovarao o ovoj temi s mojim rođakom koji je nekad bio jako zagrižen i sličan, i rekao je da, što se tiče sintetskog ulja u čišćenju pušaka, to vjerojatno neće naštetiti. Rekao je da je obično jedini način na koji biste imali dovoljno jak deterdžent da istroši brtve onaj koji koristi ispiranje motora (što nikada niste trebali učiniti automobilu bez obzira na dob).

Što se tiče sintetičkog mješavinskog ulja, pročitao sam u Edmundu neko vrijeme da u smislu formula ne postoji zakon koji kaže što predstavlja "mješavinu" što znači da sve dok postoji najmanje 1% sintetičkog ulja, tvrtke mogu je označiti kao mješavinu s uobičajenom. Ipak, članak kaže da mješavine obično mogu biti 10% -20% sintetičke, ali je marža toliko visoka da vam je bolje da koristite punu sintetičku ako stvarno mislite da je to potrebno.Ova pitanja su automatski prevedena s engleskog jezika.Izvorni sadržaj dostupan je na stackexchange-u, što zahvaljujemo na cc by-sa 2.0 licenci pod kojom se distribuira.
Loading...