Pitanje:
Kako doći motorom do Top Dead Center
Annath
2011-03-16 01:30:20 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Nisam siguran koliko je ovo specifično za moj automobil ili ne, pa ću za svaki slučaj uključiti podatke o svom automobilu: riječ je o Honda CRX iz 1991. godine, osnovna obloga (motor je d15b2).

Na pitanje: Kako mogu ručno rotirati motor na TDC? Postoje li neke stvari koje bih trebao uzeti u obzir prije nego što to učinim? Pokušavam promijeniti brtvu glave i moram je odnijeti na TDC prije nego što uklonim razdjelnik i glave.

šest odgovori:
Mike Deck
2011-03-17 20:59:11 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Prije svega, imajte na umu da će u četverotaktnom motoru (što su gotovo svi automobili) svaki klip dvaput udariti u TDC tijekom punog ciklusa izgaranja, jednom između ispušnih i usisnih udara i jednom između kompresija i izgaranje. Kad postupak zahtijeva stavljanje motora na TDC, oni obično misle na to da je klip # 1 na TDC-u prije usisnog hoda.

Rotiranje motora na TDC stvarno uključuje dvije stvari, ručno okretanje radilice i određivanje kada ste dosegli TDC.

Rotiranje radilice najlakše je izvršiti čegrtaljkom pričvršćenom na remenicu ručice. Stvari koje trebate razmotriti prije nego što to učinite:

  • Provjerite je li mjenjač u neutralnom položaju ili ako radite veći posao, potpuno odspojen od motora.
  • Ako je motor je u potpunosti sastavljen (glave (glave) i svjećice), može biti teško ručno okretati zbog kompresije motora. Čak i kad glave ne budu trene između klipova i stijenki cilindra, spriječit će lako okretanje ručice. Količina sile koja je potrebna za okretanje ručice ovisit će o tome koliko imate cilindara, kao i o stupnju kompresije itd. Ne bi vam trebala biti prekidačka poluga od 4 ft, ali nemojte se iznenaditi ako morate staviti svoje tijelo u nju malo.
  • Općenito je dobro motor okretati u istom smjeru kao i kad radi. Ako trebate malo izraditi sigurnosnu kopiju, to je u redu, ali uglavnom izbjegavajte slobodno okretanje sklopljenog motora unatrag.

Određivanje kada je motor na TDC-u može se izvršiti na nekoliko načina:

  • Pod pretpostavkom da je pravilno sastavljen, na kolutu radilice obično postoji oznaka koja će se podudarati s drugom oznakom na jednom od prednjih poklopaca kada je motor u TDC-u.
  • Možete ukloniti # 1 svjećicu i staviti slamku u otvor tako da leži na vrhu klipa. Kako okrećete ručicu, slama će se pomicati gore-dolje. Kada je na vrhuncu neposredno prije nego što počne padati, motor je na TDC-u.

Napokon, kao što sam spomenuo na početku, često ćete morati znati je li motor na početku udara ili izgaranja, osim što se zna je li TDC. Imajte na umu, ako je glava isključena ili je razmaknuti razvodni remen / lanac, nema razlike između TDC-a prije usisavanja i izgaranja, riječ je o položaju sklopa ventila za razliku od položaja klipa.

  • Ako su poklopci ventila isključeni, možete pratiti kretanje ventila za cilindar # 1. Na početku ulaznog hoda usisni se ventil otvorit će, a ispušna strana zatvoriti. Na početku izgaranja svi će ventili biti zatvoreni i neće se pomicati.
  • Također možete pogledati remenicu (e) bregaste osovine. Imat će nekakve oznake da pokažu kada su ventili u TDC poravnanju. Ovo se uvelike razlikuje od motora pa ne mogu navesti više pojedinosti.
NoCarrier
2011-03-16 01:38:06 UTC
view on stackexchange narkive permalink

na vašoj remenici moraju biti oznake koje se poravnaju kada je motor u TDC-u. Provjerite je li automobil u neutralnom položaju, stavite utičnicu preko remenice i okrenite je dok se ne poravna.

Znači, neće ništa naštetiti samo ručnom okretanju? Bio sam pomalo zabrinut da moram nešto učiniti prije nego što to pokušam ručno zakrenuti.
Ne, neće ništa naštetiti. Sve što je važno mehanički je povezano s radilicom i okretat će se dok ručno okrećete radilicu (pretpostavimo da nemate slomljeni razvodni remen / lanac).
Morate imati svjećicu broj jedan i provjeriti jeste li na taktu kompresije. Ako je potreban TDC prije rastavljanja, ovdje se govori. Ako napravite samo korake navedene iznad, Cam može biti van 180 stupnjeva
@Larry: Ne morate to nužno činiti na taj način. I na remenici bregastog mjesta nalazi se oznaka koja bi trebala biti na vrhu.
user228
2011-03-16 04:08:12 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Ako sve drugo zakaže, uklonite svjećicu br. 1 i okrećite motor dok ne vidite kako klip doseže tdc ili ga odvijačem dosežete u položaj tdc. Ali pripazite da ništa ne ispustite kroz rupu ... kao što sam rekao, ako sve drugo zakaže.

Ne postoji ništa poput bacanja nečega malog i tvrdog u motor koji pretvara posao od 3 sata u posao od dva dana.
Alex
2011-03-17 18:08:50 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Pokušajte ukloniti sve svjećice prije okretanja motora. Inače ćete pritiskati motor koji pokušava stisnuti zrak u cilindrima i bit će vrlo teško (ako ne i nemoguće) okretati remenicu.

louande
2015-09-18 06:44:31 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Dodao bih, budite sigurni 100% da je klip br. 1 na TDC-u. Povucite svjećicu i osigurajte da je klip u TDC-u kada oznaka radilice također označava TDC. Veći dio vremena klip # 1 bit će na TDC-u kad je radilica na TDC-u, ali jednom sam imao vozilo gdje je harmonični balans otkazao. Oznaka vremena na radilici okrenula se dajući lažni TDC.

Ako je motor motor sa smetnjama, vjerojatno ćete imati velike štete kada pokušate pokrenuti motor. Poželjeti ćete da ste izvukli svjećicu.

user3111
2013-05-04 10:25:45 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Samo uklonite glavu motora i zakrenite radilicu. Kad vratite glavu, remenica ima dvije crte i provjerite je li vodoravna i samo vratite sve

Preporučio bih da se stavi u red prije nego što ga rastavite i ne pokušavate ništa pomaknuti. Lako je ukloniti vrijeme za jedan zub pri pokušaju poravnavanja, pogotovo ako prije toga nemate iskustva.
OP želi to učiniti prije rastavljanja, a ne nakon


Ova pitanja su automatski prevedena s engleskog jezika.Izvorni sadržaj dostupan je na stackexchange-u, što zahvaljujemo na cc by-sa 2.0 licenci pod kojom se distribuira.
Loading...