Pitanje:
Prednosti / slabosti automobilske baterije većeg kapaciteta?
Pēteris Caune
2011-03-14 21:39:29 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Kupim novu automobilsku bateriju za Subaru Outback iz 1998 (2,5 l). Za fizičke dimenzije baterija se mora podudarati. Ali vidim neke razlike u ocjeni kapaciteta (Ah), ali i u cijeni, naravno.

Intuicija, kao i obično, ide "više je bolje". Očita prednost - ako zamijenim trenutnu bateriju od 55Ah s onom od 60Ah, moći ću, recimo, dulje puštati glazbu s isključenim motorom i još uvijek moći pokrenuti automobil. Postoje li nedostaci većeg kapaciteta?

Također, osim kapaciteta koji, ako postoje, od ostalih karakteristika (CA, CCA, HCA, RCM itd.) Čine značajnu razliku u praksi i treba ih platiti pozornost na?

šest odgovori:
#1
+27
Jay Bazuzi
2011-03-16 01:24:35 UTC
view on stackexchange narkive permalink

U većini slučajeva akumulator je točan i s tim biste se trebali držati.

Manja baterija vjerojatno će vam prije propasti, osim ako živite negdje bez zime (Hilo? ).

Veća baterija dodatni je trošak, dodatni otrovi, dodatna težina i neće vam omogućiti dramatično duži životni vijek.

CCA (hladno cranking amps) glavna je stvar na koju treba obratiti pažnju. Ovo je mjera koliko struje baterija može pružiti na 0 ° F, kao što ističe @Pangea. Baterije rade bolje kad su tople, pa što hladnije postaje, manje struje može pružiti.

Za pokretanje motora potrebno je puno struje, u vrlo kratkom vremenu. U međuvremenu se teže pokreću hladni motori, kojima je potrebna veća snaga za njihovo pokretanje.

Kako baterije stare, njihov unutarnji otpor raste, smanjujući CCA. Ukupni kapacitet istovremeno se smanjuje. Zbog toga novija baterija može pokrenuti vaš automobil u bilo kojem vremenu, čak i ako farove ostavite uključenima preko noći, dok stara baterija može pokrenuti automobil samo kad je potpuno napunjena, po lijepom vremenu.

Starter baterije su optimizirano za kratkotrajno izvlačenje velike struje, nakon čega slijedi ponovno punjenje. Građene su od tanjih ploča s većom površinom, što ubrzava kemijske reakcije koje oslobađaju energiju. Ako ih povučete do 1/2 napunjenosti, a zatim ih ostavite tako neko vrijeme, na pločama će se stvoriti tvrdi kristali koji se neće ponovno otopiti pri punjenju. To s vremenom smanjuje kapacitet i CCA. Dakle, neka vaša početna baterija bude potpuno napunjena i izbjegavajte pad ispod 80% tijekom upotrebe bez startera.

(Baterije dubokog ciklusa, poput golf kola, viličara, nekih čamaca, neki RV-ovi mogu toleriraju pražnjenje dublje i ostavljanje dulje od početnih baterija, ali oni stvarno ne vole jako strujanje poput pokretanja motora. Najbolje je crtati na njima nježno, a nikada ispod 50% ako im možete pomoći.)

Dakle uobičajena baterija za automobil nije dobar uređaj za pokretanje uređaja dulje vrijeme, a da motor ne radi. Međutim, stereo stereo uređaji ne privlače puno struje, pa se vjerojatno možete na neko vrijeme izvući bez problema. Ali ako ga ostavite uključenu cijelu noć, možda ćete isprazniti početnu bateriju dovoljno da je ošteti.

Povećanje veličine baterije omogućit će vam da te uređaje radite još malo, ali to još uvijek nije prava tehnologija .

U RV-u ili brodu imate startersku bateriju i zasebnu "kućnu" bateriju koja ima duboki ciklus. Zatim upotrijebite prekidač za izolaciju baterije da biste pokrenuli samo pokretač, a zatim ga napunite, a zatim napunite kućnu bateriju iz alternatora. (Kućnu bateriju možete koristiti i za pomoć starteru kada se starterska baterija ispraznila.) Neki ih ugrađuju u svoje automobile ako imaju stvarno velike stereo uređaje ili malu kamp kućicu s hladnjakom u kombiju ili kamperu. . Možete saznati više iz članaka o RV-u, poput ovog: http://www.phrannie.org/battery.html

Hvala na pronicljivom i temeljitom odgovoru! Možda bi ovo trebalo biti zasebno pitanje, ali, ima li savjeta o tome kako procijeniti razinu napunjenosti baterije?
@PterisCaune: To je netrivijalno. Postavite novo pitanje
Pitao ovdje: http://mechanics.stackexchange.com/questions/372/how-to-assess-battery-charge-level-and-alternator-performance
#2
+12
NoCarrier
2011-03-14 22:03:43 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Ne bih rekao da postoje nedostaci sami po sebi. Moja osobna politika glasi da kad god treba zamijeniti bateriju na bilo kojem automobilu, koristim crvenu ili žutu Optima bateriju s gel-ćelijom. Ne cure, žute su pogodne za duboko pražnjenje pa ih možete spustiti (recimo slučajno ostavivši upaljena svjetla) i ne ubiti ih, a naizgled traju zauvijek. Jednostavno rečeno, zadnja baterija koju ćete ikada kupiti. Svakako da koštaju 150 - 200 američkih dolara, ali ako od toga iskoristim 10 godina, smatram da se isplati.

Hvala na savjetu. Provjera cijena - Optima Red ovdje u Latviji košta 270 dolara. Realno, ne očekujem posjedovanje ovog automobila dulje od 2-3 godine, pa oklijevam toliko uložiti u bateriju. Uostalom, ako baterija nadživi nekoliko automobila, doista bi se mogla isplatiti. Pretpostavljam da ću domaću zadaću raditi na gel baterijama!
Žuti vrhovi također se ljuljaju za zvuk automobila. Premotajte alternator za malo veću jačinu struje i pustite da se zaljulja. Nema potrebe za kapom ... samo kažem;)
#3
+10
Pangea
2011-03-15 04:10:02 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Ne zanemarujte ocjenu hladnih radilica (CCA). CCA je količina struje koju baterija može pružiti na 0 ° F. Toga morate biti svjesni ako zimi živite u hladnom području. Ako živite negdje na toplom, ovo vas vjerojatno ne brine.

Živim u Massachusettsu i protekle zime vidjelo se nekoliko negativnih jutra, tijekom kojih je bilo jako teško prevrnuti motor. Nakon zamjene baterije s višom CCA ocjenom, bilo je puno lakše započeti posao u hladnim jutrima.

Ovo je u skladu s mojim iskustvom. Za moj automobil proizvođač navodi bateriju s 490A CCA. Na umirućoj bateriji koju ću zamijeniti na boku je napisano samo 450A - a u stvarnosti vjerojatno još manje jer je stara i (ne) korištena. Ujutro od -20 ° C jedva može pokrenuti motor. Pobrinut ću se da nova baterija premaši minimum 490A.
Živim u kanadskoj Alberti i ne idem ni s čim manje od 800 hladnih radilica. Ako to učinim, bit ću nasukan na -40.
Iznenađen sam da je 800 CCA dovoljno na -40. Moj mali 4-cilindar jedva započinje s -20 s 800 CCA. Nadogradio sam ga na 1200 CCA (morao sam namjestiti i nove nosače baterija, jer je bio toliko veći od zaliha). :-)
#4
+2
jkj
2011-03-28 20:06:44 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Čini se da veća baterija predstavlja manje problema u bilo kojoj situaciji (zaboravljanje lampica, nadmetanje u automobilu s isključenim motorom itd.)

U kući sam imao zatvorenu olovnu bateriju od 70Ah Saab 900.

#5
+2
miernik
2011-04-01 02:30:46 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Razmislite o nabavci LiFePO4 početne baterije, na primjer iz A123 ćelija. To će dati puno bolje performanse na nižim temperaturama od olovne kiseline. Bit će nekoliko puta skuplji, ali s obzirom da će trajati nekoliko puta više (vjerojatno nadživjeti svoj automobil - ali možete ga ponijeti sa sobom u sljedeći automobil), a može se isprazniti na gotovo 100% (ne u potpunosti 100%, ne ne padne ispod 2V po ćeliji), dugoročno može raditi jeftinije od olovne kiseline.

Takva baterija također će biti 4-5 puta lakša i manja za sličan kapacitet i snagu pokretanja, nema kiselinu i može se postaviti u bilo kojoj orijentaciji, a vrlo je siguran za punjenje, nema rizika od eksplozije vodika.

Što se tiče snage pokretanja, iz takve baterije možete dobiti oko 50C za 10 sekundi (50 puta više struja u A, a zatim njegov Ah-kapacitet) i 30C kontinuirano. Iz olovne baterije možete dobiti samo oko 5C do 6C snage pokretanja, pa ako vam je bitna samo snaga pokretanja, trebate samo bateriju A123 s 5-10 puta manjim kapacitetom da biste dobili istu snagu pokretanja.

Možete kupiti jednu, koja će biti prilično skupa, ili je izraditi iz golih 18650 ili 26650 ćelija iz Kine - što je puno posla, ali jeftinije.

Napomena: parametri I cijene su za A123, a ne bilo koji LiFePO4.

#6
  0
user205
2011-03-16 00:49:43 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Nisam stručnjak za baterije, ali vjerujem da bi CC pojačala (u osnovi neka vrsta nazivne struje kratkog spoja) bili važan parametar. Što se tiče tipa motora, tj. Ako imate dizel ili uber podešeni trkač s velikim omjerima kompresije ili samo veliki motor (V8, V12), trebat će vam velike struje za pokretanje takvog motora.Ova pitanja su automatski prevedena s engleskog jezika.Izvorni sadržaj dostupan je na stackexchange-u, što zahvaljujemo na cc by-sa 2.0 licenci pod kojom se distribuira.
Loading...