Pitanje:
Može li hladnjak previše ohladiti automobil?
serg
2011-03-18 01:14:13 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Nedavno su moj zamjenski radijator zamijenili zamjenskim (u prodajnom centru, pa se nadam da su znali što rade) i od tada smatram da se automobil nedovoljno zagrijava.

Čak i ako ga potpuno zagrijem u garaži - čim počnem temperatura pada. Vožnja velikom brzinom još više je spušta, a kad je vani temperatura i ona se pogoršava. Ipak nemam precizan mjerač temperature (samo 4 digitalne trake na mjeraču), tako da ne mogu biti siguran.

Ovaj novi radijator je manji / tanji. Može li hladnjak biti previše "dobar" i previše ohladiti automobil? Termostat bi trebao potpuno odspojiti hladnjak iz kruga ako je automobil hladan, zar ne?

(u zastupništvu kažu da se sve ponaša kako treba, automobil se ne hladi previše)

Dotični automobil je Honda Prelude'92.

Previše varijabli. Radijator nije na zalihi (zašto ste to učinili?), Mehaničari trgovca imali su kukice za meso u vašem motornom prostoru, tko zna što su učinili? Ne navodite čak ni promjene izvedbe. Možda je jedinica za slanje mjerača pogodila kada je prodavač obavio posao.
Devet odgovori:
#1
+25
JeremyP
2011-03-18 01:30:22 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Ako termostat radi ispravno, radijator će se uključiti tek kada se termostat otvori, kada je motor na normalnoj radnoj temperaturi (oko 190 stupnjeva, dajte ili uzmite). Dodavanje gigantskog radijatora neće malo promijeniti jer će se, ako se motor prehladi, termostat zatvoriti, što će uzrokovati ponovno zagrijavanje motora.

Zimi će se grijač kabine povući oko sebe 20% topline motora kako bi vas grijao. To će dovesti do toga da se automobil zagrijava nešto sporije, ali kad se zagrije, tako će i ostati.

Moguće je da se termostat ne zatvara u potpunosti dok vozite, ali radi u praznom hodu. Možete razmisliti o nabavci visokokvalitetnog termostata i zamjeni postojećeg. Moguće je i da je osjetnik temperature rashladne tekućine na izlazu ..

Na autocesti automobil proizvodi puno topline (pri većem broju okretaja), što mi ukazuje da se termostat više otvara ( ili se ne zatvara pravilno) pri višim okretajima, jer vidite tempo DECrease na brzini. Opet bi to trebao popraviti novi visokokvalitetni termostat.

Čini se da automobil misli da mu je hladno i započinje zagrijavanje motora povećavajući broj okretaja u praznom hodu do 1800 o / min od zadane vrijednosti ispod 1000 (to se događa na semaforima nakon vožnje neko vrijeme), pa to nije nešto što mogu jednostavno zanemariti.
Termostat možete testirati tako da ga spustite u kipuću vodu da vidite hoće li se otvoriti.
@serg hladan motor ne bi doveo do praznog hoda automobila pri 1800 o / min. To je previsoko, to zvuči kao nepovezan problem.
Slažem se da zvuči kao termostat. Međutim, naišao sam na situaciju da sam imao previše hlađenja ... Bilo je 40 stupnjeva ispod, vozio sam autocestom, a 1.9L motor jednostavno nije mogao pratiti dovoljnu količinu topline u kabini. Pa sam uključio peć za propan. :-) Bio je to VW kamper, hladio se vodom.
@Larry Ovisi o automobilu. Na jednoj od mojih brzina praznog hoda i vrijeme motora povezani su s temperaturom rashladne tekućine. U praznom hodu će dosezati čak 2500 okretaja u minuti u danima ispod nule. Tipičnog proljetno-jesenskog dana započinje oko 2000.
#2
+7
jkj
2011-06-30 20:52:44 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Tanji hladnjak mogao bi olakšati protok hladnog zraka kroz motorni prostor.

(Sam hladnjak uopće neće hladiti ionako hladan motor ako termostat je netaknut.)

U hladnim je okruženjima često potrebno koristiti pokrivač rešetke kako bi se ograničio protok hladnog zraka u motor.

Pokrivači rešetke su posebno potrebno s malim dizelskim motorima koji ne proizvode dovoljno viška topline.

Tipično "uradi sam" rješenje je komad kartona.

#3
+3
Move More Comments Link To Top
2011-03-18 01:28:44 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Termostat kontrolira temperaturu u motoru. Otvara se na zadanoj temperaturi, na primjer 195 stupnjeva i omogućuje protok rashladne tekućine kroz radijator. Ako se zaglavi, omogućit će da rashladna tekućina cijelo vrijeme cirkulira hladnjakom ne dopuštajući automobilu da se pravilno zagrije. Prigovor je obično da grijač nije dovoljno topao. Ako se termostat drži zatvorenim (očito ne u ovom slučaju), motor bi se pregrijao.

Prevelik hladnjak neće uzrokovati da se automobil zagrije, no zbog malog radijatora može doći do pregrijavanje.

#4
+2
Jim W
2016-01-22 21:23:32 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Vodim ogroman trkački radijator s lopaticama s velikim protokom, hladnjakom ulja i ventilatorom hladnjaka ulja i održava rashladnu tekućinu i ulje na točno 180-185F oko grada ili na autocesti, bez obzira na temperaturu okoline, čak i ako pokrenite navijače bez potrebe. Zašto se ne ohladi? Termostati.

100 posto nije važno koliko radijatora koristite dok vaš termostat radi. Tako funkcionira rashladni sustav automobila - rashladna tekućina cirkulira u motoru dok se ne zagrije previše, a zatim se malo pošalje na hladnjak i zamijeni hladnijom rashladnom tekućinom iz hladnjaka. Kad se rashladna tekućina spusti ispod određene točke, termostat se ponovno zatvara. Vodena pumpa uvijek radi i radijator bi obično (posebno u hladnom vremenu) trebao imati dosta viška rashladnog kapaciteta. Tako bi namjerno trebao funkcionirati sustav.

#5
+1
user2817
2013-03-01 11:00:21 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Preveliki radijator zasigurno će prehladiti blok. Instalirao sam petožilni dizelski hladnjak na svoj 350-blok motor i morao sam se vratiti na izvorni jer se motor nije mogao zagrijati iznad 65 ° C. Penjao bi se na 195 ° F, termostat bi se otvorio i odmah spustio temperaturu za 20 stupnjeva. Provjereno infracrvenim termometrom.

Problem je u tome što se toliko više površine hladi zrakom i većom količinom rashladne tekućine u radijatoru, toliko je hladno dok dođe do motora, nikada ne dajući priliku motoru da ostane na odgovarajućoj radnoj temperaturi.

#6
  0
up_the_irons
2011-10-06 18:43:22 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Temperatura pada kad započnete vožnju jer u hladnjak ulazi više zraka (automobil se kreće većom brzinom). Ista stvar događa se s mojom Acura Legend ('87). U vožnji autocestom bit će najhladnije, ali ako me neko vrijeme zaustave na svjetlu, temperatura će se možda povisiti (po vrućem danu). Oba moja ventilatora (hladnjak i kondenzator) rade.

#7
  0
Disputin
2012-01-28 22:04:05 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Zašto je bio rad. zamijenjen? Ako je bio neispravan, možda je izvadio termostat dok je išao. Kao što su drugi rekli iznad samog radijatora, ne može se ohladiti s radom termostata.

#8
  0
Bernard Barton
2018-12-02 08:38:06 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Imam sličan problem. Nedavno zamijenjen 30-godišnji radijator s jedinicom performansi. S početkom zime, motor u početku dolazi u normalnu radnu temperaturu, ali je ne zadržava dosljedno, ponekad pada ispod normalne vrijednosti. Kada se to dogodi, također napominjem da sustav ne stvara pritisak i da poklopac hladnjaka nije topao. Odgovor je bio vrlo brz & jednostavan - polovicu radijatora blokirao sam kartonom.

#9
  0
Eric Punzalan
2020-08-12 19:39:17 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Termostat izolira hladnjak kada je temperatura motora ispod zadane vrijednosti. Prehlađenje je posljedica kvara termostata (ostajanje otvorenim), a ne "prevelikog" hladnjaka.Ova pitanja su automatski prevedena s engleskog jezika.Izvorni sadržaj dostupan je na stackexchange-u, što zahvaljujemo na cc by-sa 2.0 licenci pod kojom se distribuira.
Loading...