Pitanje:
Zašto moj klima uređaj puše smrdljivi zrak kad se prvi put uključi?
polarbear
2011-03-08 10:28:10 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Većinu vremena kada prvi put palim klima uređaj u našoj Toyoti Sienna iz 2008. godine, zrak koji puše ima vrlo izrazit kemijski neugodan miris. Nakon nekog vremena čini se da nestaje. Nisam sigurna naviknem li se jednostavno na miris ili on zapravo nestane. Kad samo upalim ventilator bez klima uređaja, nema mirisa. Također, ako negdje vozim, ubrzo nakon toga odem, ne smrdi kad ga upalim 2. (ili sljedeći) put. Trebam li se brinuti za svoje zdravlje ili sigurnost?

Možete li dati više informacija o mirisu? Je li to miris plijesni (mislite na prljave čarape)? Ako ne, to može biti rashladno sredstvo za motor ili rashladno sredstvo za klima uređaje.
Mislim da je vjerojatno plijesan. Pretpostavljam da nisam dobar u opisivanju mirisa, ali to zvuči ispravno.
Miriše kao kad imate hladnjak zatvoren na par dana .zatvoreno pa otvorite
Također biste se trebali pozvati na povezana pitanja ovdje i na desnoj strani stranice: http://mechanics.stackexchange.com/q/2056/57 i http://mechanics.stackexchange.com/q/2165/57 definitivno su relevantne.
šest odgovori:
#1
+64
Kirill Strizhak
2011-03-08 18:07:27 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Ovo je čest problem svih klima uređaja (u automobilu ili ne), a uzrokovan je rastom plijesni. U automobilima se to često događa kada ljudi stalno rade klima uređaj na recirkulaciji ili se odvod začepi. Sustav se ne isušuje u potpunosti i plijesan počinje rasti.

Trebali biste biti zabrinuti za svoje zdravlje, posebno ako imate alergiju. Zamislite samo svu tu plijesan i bog zna što još tamo raste i izbija vam se po licu svaki put kada uključite klima uređaj ... Evo veze na stranicu US EPA koja opisuje kako plijesan može utjecati zdravlje, ako još uvijek niste uvjereni.

Stvari koje biste trebali učiniti da biste uklonili uzrok problema i spriječili da se ponovi:

  • Pokrenite na recirkulaciju samo kad vani nešto zaudara ili se želite brzo ohladiti. Svjež zrak izvana pomoći će mu da se bolje osuši.

  • Pazite da vam odvod klima uređaja nije začepljen i da nema nadogradnje vode.

A ovo biste mogli učiniti za uklanjanje neugodnih učinaka:

  • Puštajte neko vrijeme grijač do kraja, što će isušiti sustav i možda će se kuhati 'plijesan.

  • Promijenite filtar zraka u kabini (ako ga imate).

  • Za uklanjanje se prodaju posebni sprejevi plijesni iz klima uređaja (pažljivo pročitajte upute prije nego što ih upotrijebite). Samo korištenje Lysolora za neke druge takve stvari učinit će previše, ali miris će biti neugodniji.

Predlažem da sve to napravite i navedenim redoslijedom.

U HVAC-u ovo je poznato kao sindrom smrdljive čarape ...
Zašto bi ga vanjski zrak pomogao * osušiti? Također, što je "to", zrak iznutra? Pretpostavljam da je vanjski zrak mnogo vlažniji. Cirkulirani zrak je poželjniji jer čini unutrašnjost sušilicom. Pa o tome sigurno mislim pogrešno ...
@Bort u velikoj mjeri ovisi o tome gdje živite. Ovdje u Arizoni, vanjski zrak je definitivno manje vlažan nego unutrašnji zrak.
Dodatno pitanje: http://mechanics.stackexchange.com/q/26762/15334 (Koja postavka gumba najbolje kuha kalup?)
Ako živite u vlažnom području, ostavljanje automobila u normalnom stanju (ne u načinu recirkulacije) definitivno je LOŠE. Da, trebate povremeno 'mijenjati' zrak, ali imajte na umu da plijesan i plijesan uzrokuje voda unutar HVAC sustava. Također morate provjeriti je li odvod čist i da li unutar sustava nema lišća ili nečistoće koja može zadržati vodu.
#2
+11
Mark Schultheiss
2011-03-08 20:19:41 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Primijetio sam to - nekako poput mirisa ili mirisa octa.

Možete to spriječiti ako isključite klima uređaj nekoliko minuta prije isključivanja automatskog. / p>

Kao što su drugi rekli, uzrok je rast bioloških bakterija / gljivica, a rano isključivanje pomaže u sušenju sustava i pomaže u prevenciji jer smanjuje vlagu koja se zadržava u sustavu.

#3
+1
peter
2012-03-17 03:49:39 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Moguće rješenje za vaš klima-uređaj je promjena filtra peludi jer se nakon nekog vremena obično začepi. Trebao bi se mijenjati svake godine, nadam se da ovo pomaže.

Začepljeni zračni filtar smrdio bi isto, naizmjenično ili bez naizmjenične struje.
@DmitryGrigoryev Filter peludi, a ne zračni filtar. Može akumulirati vlagu.
Stojim ispravljeno, hvala. Ostatak komentara se ipak neće promijeniti: filtar peludi ide prije izmjeničnog napona i ne može iz njega dobiti vlagu, pa bi isto mirisao bez obzira uključite li ili isključite izmjenični zrak.
#4
  0
ridgerunner
2015-09-14 07:54:52 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Najjednostavniji / najjednostavniji / najbrži način je samo uključiti grijač u punoj snazi ​​oko 5 minuta. To će isušiti klima uređaj i ubiti plijesan i bakterije.

Zanima me kako bi to moglo funkcionirati budući da je [jezgra grijača obično * nakon * jezgre isparivača] (http://d3d71ba2asa5oz.cloudfront.net/13000043/images/hvac-air-flow.jpg)?
#5
  0
muneeb
2016-03-03 12:18:39 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Prvo, gljiva raste u svim klima uređajima. Možete ga sami ukloniti upotrebom spreja protiv gljivica u fitnes centru. Pošpricajte ga s vanjske strane gdje vjetar ulazi u automobil. Kad uključite unutarnji ventilator, postoji usisno zabavno mjesto gdje zrak ulazi u vaš motorni prostor, tamo ga pošpricajte. Uvući će se u cijevi ravno do mjesta gdje je gljivica.

@Chenmunka, Zanima me to (vidio sam nekoliko sličnih komentara na drugim web mjestima SE) - postoji li mjesto na kojem StackExchange posebno spominje engleski?
@Zabba - Znam da je ovo malo kasno, ali ovdje je službena [ne-engleska politika pitanja] SO-a (http://blog.stackoverflow.com/2009/07/non-english-question-policy/).
#6
  0
TRIGGA
2016-08-14 13:05:47 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Prvo uklonite filtar za zrak iz kabine i pokrenite motor i klima uređaj i odaberite recirkulaciju, uzmite limenku sredstva za ublažavanje mirisa i bakterija Oziom i pošpricajte dobru količinu u sustav gdje ste uklonili filtar. Svakako zamijenite filtar toliko često da se to ne ponovi.Ova pitanja su automatski prevedena s engleskog jezika.Izvorni sadržaj dostupan je na stackexchange-u, što zahvaljujemo na cc by-sa 2.0 licenci pod kojom se distribuira.
Loading...