Pitanje:
Kako testirati neispravne svjećice?
jfoucher
2011-03-08 04:59:00 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Na dizelskom motoru, kako mogu znati koji su svjećice neispravne i mogu li ih mijenjati samo?

četiri odgovori:
#1
+14
S_Niles
2011-03-08 06:01:29 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Žarnica je u osnovi otpornik i ispituje se na isti način:

  • Odspojite žicu na utikač.
  • Uklonite čep.
  • Očistite navoj čepa kako biste postigli dobru probnu vezu.
  • Upotrijebite ohm mjerač za provjeru otpora između navoja i konektora.
  • Otpor treba biti manji od 6 oma ili tako. Možda je vrlo mali (ispod 1 ohma).
  • Veliki otpor ili beskonačni otpor ukazuju na loš utikač.

Da, u redu je zamijeniti samo one loše . Međutim, ako se radi o motoru s velikom kilometražom, možda se za tjedan dana vratite ispod haube i zamijenite još jedan loš utikač. Na vama je da odlučite o trošku u odnosu na radnu snagu u ovoj situaciji. Puno toga ovisi o tome koliko je teško dobiti pristup utikačima.

Obavezno testirajte nove utikače prije nego što ih instalirate.

#2
+7
Flimzy
2011-06-15 13:33:46 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Sve što S_Niles kaže je točno, ali možete si uštedjeti malo gnjavaže provjerom otpora prije nego što uklonite žarnice (žarnice) s motora, dodirivanjem jednog kraja mjerača oma do kraja žarnice (nakon uklanjanja žica / kabelski svežanj od žarnice), a drugi do vašeg bloka motora. Učinite to sa svim svojim žaruljama. Sumnjivi su žarnice (žarnice) koje pokazuju veći otpor. Tipično će 3 očitati (gotovo) identičan otpor, a četvrti će pokazati puno veći otpor (naravno na četverocilindričnom motoru), pod pretpostavkom da je jedan od utikača loš.

Naravno, ova metoda je daleko manje precizan od onog koji je opisao S_Niles - na ovaj biste način mogli dobiti očitanja većeg otpora. Ali ključno je potražiti jedan čep koji ima veći otpor od ostalih.

To je metoda koju sam koristio na svom 4-cilindričnom TDI motoru.

Uvijek sam zamijenio sva 4 čepa odjednom, jer su (barem za moj motor) dijelovi jeftini.

Ovo je "bolji" odgovor od službenog, jer provjera na mjestu pomoći će vam prepoznati plus koji ne radi zbog problema s vezom (loše tlo, moguće zbog korozije), nakon što vidite u kojim utikačima ne rade " stvarni život ", a zatim ih provjerite dalje. Zamijenio sam pojedinačne utikače u VW TDI motorima, ali to je presuda, nisu preskupi, a i drugi mogu biti blizu neuspjeha.
#3
+2
Fred
2015-10-25 07:42:32 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Žarnice se trebaju zagrijati. Dakle, snaga mora biti prilično visoka. Od 12 akumulatora trebamo prilično veliku struju, ako je otpor žarnice recimo 0,6 ohma, a napaja se pri 12 V struja koja teče je I = V / r I = 12 / 0,6 što je 20 ampera. Daje snagu u vatima od 12v x 20 ampera = 240 vata.To je za jedan žarnjak.

Međutim otpor se očitava kada hladno i onda kad je vruće vrlo je različito.Kao što se elementi (unutar žarnice) zagrijavaju, otpor se jako povećava. Dakle, potrebno je manje struje pa se čini da će prema očitanju otpora koju imamo. Zdrava baterija je zato dobra recimo da je snaga oko 120 W po žarnoj svjećici, što je i dalje 3 x 120 W ili 360 W. To će iz baterije izvući 360/12 volti - 30 ampera. A starter neće imati velik dio onoga što baterija može isporučiti!

Možete ih testirati na mjestu. Uklonite priključni kabel za napajanje, a zatim spojite jedan terminal (bilo koji) na metal u blizini, a drugi na vrh svake žarnice. Prvo spojite ispitne vodove jer se taj iznos u ohima mora oduzeti od rezultata ispitivanja. Upotrijebite najniži raspon otpora koji mjerač očitava

Drugi način da potvrdite da svjećice rade je izvaditi ih i povezati po 12 baterija na svaku, spojite jedan kabel (bilo koji) na tijelo limarija žarnice. Zatim drugi terminal baterije do poklopca žarnice. Učinit će ono što rade svjećice ako je OK - svijetle! Pazite da vam se vodiči ne dodiruju jer će doći do velike iskre i držite ih dalje od karoserije automobila ako je baterija i dalje na mjestu i spojena u automobilu.

#4
+1
phingoc
2020-07-27 19:19:08 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Možete koristiti mjerač stezaljke i provjeriti izvlačenje struje svakog utikača prilikom uključivanja paljenja. Samo zapamtite da morate pustiti da se svi utikači ohlade prije nego što testirate sljedeći jer se prvi testira hladnim, a sljedeći može biti malo topliji zbog prvog testa, i tako dalje s trećim, četvrtim utikačem itd.

Ciljno strujanje treba biti oko 20A za svaki utikač. Veće izvlačenje struje znači manje oma, tj. Kratko u utikaču. Manje struje znači veći ohm ili lošu vezu / prekid utikača.Ova pitanja su automatski prevedena s engleskog jezika.Izvorni sadržaj dostupan je na stackexchange-u, što zahvaljujemo na cc by-sa 2.0 licenci pod kojom se distribuira.
Loading...