Pitanje:
Razlika između FWD / RWD / 4WD / honorarni 4WD / AWD?
Iszi
2011-03-08 07:12:46 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Zanima me koja je posebna razlika između različitih pogonskih sustava dostupnih u modernim vozilima. FWD i RWD prilično su jednostavni - automobili s pogonom na prednje kotače daju snagu prednjim kotačima, a stražnji pogon na stražnjim kotačima. Međutim, preostale varijante su mi manje jasne.

Koja je razlika između 4WD i "Part-Time" 4WD? Po čemu se AWD razlikuje od bilo kojeg 4WD-a? Postoje li neki sustavi koje sam propustio?

Tri odgovori:
#1
+27
Sean Reifschneider
2011-03-08 14:16:50 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Da se malo proširim na ono što je Eric rekao ...

Smatram da su 4WD nasuprot AWD uglavnom marketinški pojmovi koji razlikuju vozila s dodatnim razmakom od tla i oplatom ispod kako bi zaštitili osjetljive dijelove dok prelaze preko grube osnove terenska terenska putovanja (4WD) iz sustava koji su više usmjereni na cestovna putovanja (AWD). Iako ovo više zbunjuju tvrtke koje izrađuju vlastita imena za sustave s pogonom na sve kotače poput quattro, Syncro, SH-AWD, Hydratrak itd.

Mislim da je vrijedno razlikovati ove okuse pogona:

 • AWD s punim radnim vremenom. Ovi su sustavi dizajnirani da ostanu uključeni čak i kada su na suhim cestama.
 • AWD s nepunim radnim vremenom. Ovi sustavi obično imaju zaključanu AKA razvodnu kutiju središnjeg diferencijala, što će uzrokovati prekomjerno trošenje pogonskog sklopa i / ili guma ako ostane zaglavljeno na suhim cestama. Namijenjeno je samo sudjelovanju u smanjenim vučnim situacijama poput snijega, leda, šljunka.
 • Hi / Lo AWD. Ovo će se vjerojatno najvjerojatnije zvati 4WD, jer se obično ugrađuje u vozila namijenjena za terensku uporabu. To će biti ili skraćeno radno vrijeme ili puno radno vrijeme, a na starijim bi vozilima također imali "glavčine za zaključavanje" sprijeda. Ovo ima dodatni set stupnjeva prijenosa nakon mjenjača, koji može povećati prijenosni omjer, posebno za terenske ceste ili druge primjene s velikim okretnim momentom.
 • RWD. Pokreću se samo stražnji kotači.
 • FWD. Voze se samo prednji kotači.

Međutim, osim AWD, FWD i RWD, postoje prednji i stražnji diferencijali koji mogu dramatično promijeniti koliko dobro vozilo može podnijeti malu vuču Uvjeti. Diferencijal je ono što povezuje pogonski vod s dvije izlazne osovine, recimo onom koja ide na kotače s lijeve i desne strane. Omogućuje okretanje kotača različitim brzinama dok zaobilazite zavoje. Unutarnji kotači opisivat će manji krug i stoga prelaze manju udaljenost od vanjskih kotača.

Nisu sve razlike jednake. Obično su diferencijali tipa koji se naziva "otvoren". Tužan artefakt ovih razlika je da snaga ide na kotač s najmanje vuče. Dakle, ako je jedan kotač na ledu, a jedan na suhom kolniku, sjedit ćete tamo okrećući svoje kotače.

Postoji i velika raznolikost diferencijala "ograničenog klizanja" ili "zaključavanja" koji vam omogućuju da biste ih ručno zaključali ili otključali ili automatski rasporedili snagu na oba kotača. Češće se nalaze na sportskim automobilima, ponekad kao dodatni paketi ili nadogradnje, ponekad standardni, u RWD i FWD automobilima. Također se koriste u boljim AWD sustavima u središnjem, prednjem i / ili stražnjem diferencijalu.

Postoje i neki hibridni sustavi, poput Audijevog quattro sustava. Neki modeli koriste Torsenov središnji diferencijal s ograničenim proklizavanjem i otvorene diferencijale sprijeda i straga, ali čine ovaj trik kada koriste ABS senzore za otkrivanje okretanja kotača, a zatim aktiviraju kočnice na kotaču, prisiljavajući ga da vuče idite na druge kotače. Iako to nije doslovno diferencijal s ograničenim proklizavanjem sprijeda i straga, ovo je i dalje izuzetno učinkovito.

Nažalost, proizvođači zapravo ne daju do znanja što je točno njihov sustav. Ukratko:

 • Ako postoji poluga ili gumb za uključivanje AWD / 4WD, to je sustav s nepunim radnim vremenom.
 • AWD u odnosu na 4WD u osnovi su isti, ali 4WD se obično koristi na terenskim vozilima.
 • Nisu svi AWD sustavi jednaki, pa ćete morati istražiti želite li izvan sustava određenu funkcionalnost ..
Sjećam se da je netko rekao da se kod kotača sa 4 kotača vrte samo kotači u suprotnim kutovima, ali kod kotača s pogonom na sve kotače Postoji li istina u ovome ili su 4WD / AWD samo marketing, a odlučujući faktor oko toga koji će se kotači vrtjeti je diferencijal? Iz tog razloga, uvijek sam 4WD smatrao otvorenim diferencijalom s opcijom zaključavanja, dok mnogi AWD-ovi imaju ograničeno klizanje (ali nemaju mogućnost zaključavanja). Samo sam znatiželjan.
@Brian, Ovdje zapravo nema apsolutnog odgovora, stvarno ovisi o tome što marketinški odjel prodavača vozila odluči da želi koristiti. Općenito se čini da je uobičajeno da se terenski orijentirana vozila zovu 4WD, a samo ceste "AWD". Linkovi su stvarno zamagljeni od strane marketinških odjela koji nedosljedno primjenjuju oznake. Složio bih se da će se vozilo s neobveznim zaključavanjem diferencijala vjerojatnije zvati 4WD, ali mnoga Audi i VW vozila imala su diferencijale sa zaključavanjem u uličnim automobilima (na primjer).
@BrianM.Hunt Nema istine da se "okreću suprotni kutovi". 4WD = zaključani središnji diferencijal / "prijenosna kutija", što znači da će se u najgorem slučaju vrtjeti samo dva kotača (jedan prednji, jedan stražnji). AWD = otvoreni središnji diferencijal, u najgorem slučaju vrtjet će se samo jedan kotač (iako je rijetko da su tri kotača na savršenom ledu). Diferencijali ne preferiraju jednu stranu osovine nad drugom, niti prednji diferencijal ne zna ništa o tome što radi stražnji diferencijal (tako da se stvari sa suprotnim kutovima zapravo ne mogu dogoditi).
@SeanReifschneider Iako se neki marketinški odjeli možda neće složiti, smatram da je svaki sustav s prednjom / stražnjom osovinom koji se može zaključati "4WD", a središnji diferencijal s otvorenim / ograničenim klizanjem "AWD". Unutar toga postoje odabir koji pomalo zamagljuju linije (uglavnom Jeep i Subaru, s odabirnim zaključanim / otvorenim središnjim diferencijalom), te neke druge nijanse. FWIW, wikipedia bi se složila s mojim zbrajanjem: https://en.wikipedia.org/wiki/4wd#4WD_versus_AWD
Predložio bih da "okretanje suprotnih kutova" može imati više istine nego što se očekivalo. Zamislite da je vaše vozilo na ravnom tlu, osim što je jedna guma na bloku. To bi uzrokovalo da druga guma na toj strani vozila podnosi manju težinu. Isto je i s drugom gumom na toj osovini. Neka visina tog bloka bude ekstremna tako da jedna (ili dvije) gume budu (su) od zemlje. Vozilo sada može klizati na dvije gume, tako da bi se obje mogle lako vrtjeti.
#2
+5
Dilbert789
2011-03-08 19:43:49 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Što se tiče većine kamioneta

 • 2WD - RWD - okreću se samo stražnji kotači. Ako diferencijali imaju ograničeno proklizavanje, omogućit će određena odstupanja u brzinama guma.
 • 4WD High - pogonjena su sva 4 kotača. Ako diferencijali imaju ograničeno klizanje, omogućit će ograničenu promjenu brzine gume na osovinama.
 • Niski pogon na sva četiri kotača - pokreću se sva 4 kotača. Sve razlike su zaključane. To prisiljava sva 4 kotača da se okreću potpuno jednakom brzinom. Ovo je namijenjeno samo malim brzinama, ograničenom radu. Npr. off-roading, ili izvlačenje nekoga iz jarka.

Što se tiče većine SUV-ova

 • Puno radno vrijeme - AWD - poput 4WD High. Možda nema ograničeni klizanje. Sva 4 kotača su uvijek pogonjena.
 • Pola radnog vremena - AWD - Kao i puno radno vrijeme, međutim može imati prekidač za odvajanje ili je vjerojatnije da će se aktivirati ili otkazati na temelju razlike u brzini između osovina. IE. Od zaustavljanja se voze 4 kotača do x brzine i svi se kotači okreću istom brzinom. Općenito su prednji kotači uvijek pogonjeni.

Acura SH-AWD - Ovo je poseban slučaj kada su osmislili sustav koji zapravo ubrzava vanjski kotač u zavoju.

Kako se SH-AWD razlikuje od onoga što diferencijal čini prema zadanim postavkama? Omogućuje okretanje vanjskog kotača brže od unutarnjeg kotača.
@Rory, @dilbert je to nekako pojednostavio. SH-AWD će "pretjerati" stražnji kraj za 2% (jedan model) ili 0-6% brže od prednjih kotača. Također može prenijeti do 100% stražnje snage na vanjski kotač. Wikipedia o tome ima detaljan članak.
@dilbert789 U odjeljku za SUV-ove: dio radnog vremena AWD prilično je sličan 4WD High. Mogu se odabrati i povezuju prednju i stražnju osovinu s razdjelnikom, u onome što bi se moglo smatrati 'zaključanim središnjim diferencijalom'. Međutim, Full-Time AWD je druga životinja, on će * raspodijeliti * snagu na prednju i stražnju osovinu kroz središnji diferencijal s otvorenim / ograničenim proklizavanjem, ali ** će prisiliti ** jedan kotač da se vrti u najgorim uvjetima, pri čemu Pogon na 4 kotača / dio radnog vremena (drugi naziv za 4WD) ** prisilit će ** okretanje dva kotača.
#3
+3
Eric Petroelje
2011-03-08 08:53:29 UTC
view on stackexchange narkive permalink

4WD se razlikuje od pogona sa 4 dijela po tome što ga ne možete isključiti - vozilo je uvijek u pogonu sa 4 kotača. Vozila koja to imaju obično imaju diferencijal ugrađen u razdjelnik kako bi omogućio stalni 4WD čak i na suhom kolniku.

AWD je gotovo jednak kao i 4WD s punim radnim vremenom, osim što AWD vozila uglavnom nemaju opcija niskog stupnja prijenosa visokog okretnog momenta (4L) koju dobivate kod vozila s pogonom na sva četiri kotača.

Većina 4WD sustava omogućuje vam njihovo isključivanje, obično putem poluge do kućišta za prijenos. AWD nema nikakve veze s opcijom niskog okretnog momenta, koja može biti prisutna na AWD sustavima (poput nekih Subarusa) ili nedostajati nekim sustavima sa 4WD-om (neki Jeepovi). Molimo pročitajte više ovdje: https://en.wikipedia.org/wiki/4wd#4WD_versus_AWD


Ova pitanja su automatski prevedena s engleskog jezika.Izvorni sadržaj dostupan je na stackexchange-u, što zahvaljujemo na cc by-sa 2.0 licenci pod kojom se distribuira.
Loading...