Pitanje:
Koji je najbolji način za uklanjanje zaglavljenog / zahrđalog ispušnog vijka?
NoCarrier
2011-03-15 10:20:41 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Pokušavam rastaviti ispušni sustav na Nissan Maximi 2000-2003 i imam problema s uklanjanjem posljednjeg vijka. Ima glavu od 14 mm i jednostavno je STUCK. Pokušao sam ga namočiti preko noći s PB Blasterom, a zatim sam ga sljedećeg jutra pokušao ukloniti pomoću 2ft duge prekidačke + 2ft produžetka. Nakon apsolutno pozitivnog pokušaja da ga usmjerim u pravom smjeru, pripremio sam se stavljajući obje noge na šinu i gurajući svom snagom. A onda se moja utičnica razbila na milijardu komada. Vijak: 1 Ja: 0.

* Utičnica * je umrla prije nego što je odbijena glava vijka od 14 mm? Trebali biste kupiti bolji alat :)
Pogriješio sam što sam upotrijebio Craftsman tanku zidnu utičnicu (bio sam ispod automobila i nije mi se puzalo natrag). Da budemo pošteni, poslali su mi novu.
Jedanaest odgovori:
#1
+30
S_Niles
2011-03-15 11:02:41 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Moje opće pravilo za ispušne vijke / matice je da naručite nove dijelom koji zamjenjujete, dobro znajući da postoji velika vjerojatnost da ćete uništiti one koje uklanjate. Bolje biti spreman prije vremena nego zaglaviti u čekanju novih dijelova iz druge zemlje nakon što sve rastavite. Osobno imam pravilo da naređujem svaki vijak i navrtku koji su pričvršćeni na ispušni element koji ću zamijeniti. Čak i ako nema puno hrđe, nikad ne znam kada će zasun puknuti.

Prvi zadatak je pustiti ispuh da se potpuno ohladi. Moguće je da su dijelovi izrađeni od različitih vrsta metala koji se šire i skupljaju različitim cijenama.

Sada, kako skinuti zahrđale vijke:

  • Upotrijebite udarni ključ. Ponekad vibracija i udaranje udara djeluju bolje kako bi se "srušio" vijak, u usporedbi s ključem / prekidačem. Prema mom iskustvu, ovo je prvi odabrani alat za 95% tehničara koji rade na ispušnom sustavu.
  • Koristite veliku prekidačku letvu. 2 ft je u redu, 4 ft je više poput toga. Koristite visokokvalitetne alate s robnom markom koji se neće saviti ili razbiti na vama (ili će vam barem pružiti besplatne zamjene kada se razbiju). Važno je savijanje. Ako se jeftina prekidačka poluga savija umjesto da prenosi puni zakretni moment, možda je i nemate.

Ponekad je previše viška materijala zahrđalog s vijka za bilo što od gore navedenog raditi. Ili jedna od gore navedenih tehnika može zaokružiti vijak prije nego što izađe. U tom slučaju, vijak treba uništiti kako biste mogli nastaviti sa životom. Neke su mogućnosti:

  • Brusilica s odgovarajućim kotačem.
  • Pila za metal / pila.
  • Zračni čekić s blatom > U ekstremnim slučajevima, baklja.

Kao i uvijek, prilikom stavljanja novih vijaka koristite visokotemperaturni anti-seiz. Oni će lakše ući, a sljedeća osoba na cesti će vam zahvaliti.

Sigurnosna napomena: Sve gore navedene metode pretpostavljaju da znate sigurnosne postupke za alat. Od posebne je važnosti pravilno postavljanje vozila na dizalo automobila. Neke od ovih metoda uključuju nasilno povlačenje stvari oko sebe, što će dovesti do kretanja automobila.

+1 za alate za udarce. Sviđa mi se i planiranje zamjene vijaka, tako da niste zaglavili na dijelu dok vaše vozilo ostaje u komadima.
Udarac je uvijek prvo što izvučem za zaglavljeni vijak. Nekoliko sam se ošišao koristeći prekidač, koji mi uvijek uništi dan ...
+1 i za alate za udarce. Oni pružaju nevjerojatan okretni moment + udarci su neprocjenjivi. Možete imati neke koji rade na baterije (Facom). Što se tiče ponovne montaže, možete staviti i "Bakarnu mast".
S_Niles, zaboravio si "orašara".
@S_Niles Moram dodati bežični udarni ključ za ispušni rad. Koji bih trebao dobiti 1/2 inča ili 3/8? Postoje li utičnice za adapter kako bi se premjestile s 1/2 na 3/8 kao kod uobičajenih alata?
Uspjeh sam postigao na ispušnim vijcima PB miniranjem prije pogona, vrućim hlađenjem i ponovnim miniranjem dok se hladi.
#2
+6
Chris
2011-03-16 00:48:27 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Smatram da je toplina mnogo učinkovitija u uklanjanju tvrdoglavih vijaka od PB-a ili sličnog.

#3
+5
user6909
2014-09-06 22:52:25 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Stari trik montera pare. Toplina i vosak za svijeće. Zagrijte vijak i gurnite svijeću na niti vijka. Ako je vijak dovoljno vruć, uvući će vosak u nit.

Čovječe iz stare škole, parafin će ući tamo gdje nafta ne može, nevjerojatne stvari kad je vruće. Čak i ako nešto pritisnemo, parafin će i dalje prodirati između.
#4
+3
tododo
2015-06-21 05:32:29 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Aceton i biljno ulje superiorno je od bilo kojeg ulja kupljenog u trgovini iste namjene (da čak i kroila), kao što je prikazano u laboratorijskim eksperimentima sa Sveučilišta Drexel.

Završno izvješće tima Drexel.pdf

enter image description here

Imate li vezu ili nešto drugo * koje nije subjektivno * što može točno pokazati o čemu govorite (poput ishoda testova i kratkog opisa zašto je bolje)?
AiliiiraqzCMTᴀᴜʟsᴛᴇʀ2 Fiksno
#5
+2
Dude318is
2011-03-15 23:42:22 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Ako je na jako uskom mjestu, i Dremels može učiniti čuda. Ne mogu vam reći koliko sam puta zahvatio krvavi ispušni vijak.

Ovako sam skinuo svoj stari kolektor. Nakon što sam isprobao sve što sam mogao, izbacio sam dremel i odsjekao stvar.
#6
+2
AF7
2014-11-05 14:58:10 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Namakanje WD-40 ili ekvivalentom pomoći će, ali prava konačna mjera je prvo puhala - čak i ona jeftina i ne baš snažna - nakon čega slijedi udarni ključ.

Alternativno, možete kupiti hidrauličke alate, ali oni će vjerojatno puknuti vijak ostavljajući vam još jedan problem za rješavanje.

#7
+1
Andrew
2016-02-07 12:29:07 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Upravo sam uklonio jako zahrđali vijak ispušne prirubnice s dna odjeljka "Y" na Nissan 350Z.

Već sam prekinuo spoj sa središnjim dijelom. Da bih to učinio, izrezao sam maticu / vijke kutnom brusilicom, koja je u odjeljku "Y" ostavila dva beskorisna kraka zahrđalih vijaka. Izbušio sam jedan od klinova za koji su bili potrebni sati napora pomoću svrdla za kobalt. Kada sam izvukao uvredljivi krak (ili ono što je od njega ostalo), vidio sam da je smješten u prirubnicu pomoću "nazubljenog" konusa, koji sprječava okretanje vijka pri zatezanju matice na spoju. To je očito razlog zašto na tim vijcima nema šesterokutne glave.

S obzirom na to da je konus kratak i ne previše plitak, mislio sam pokušati pritisnuti drugi klin, umjesto da ga bušim. Većina drugih web mjesta sugerira upotrebu obilnih tehnika zagrijavanja / izbacivanja, ali slijedi NAJBOLJI I BRZI METOD.

Nabavite dugotrajni i čvrsti cjepač kugličnih zglobova i pronađite "vilice" s bilo koje strane glava pastuha. Vilice moraju biti očišćene od glave. Pritegnite vijak na razdjelniku i stavite malo metala između pokretačke ruke i vrha izbočenog klina. To osigurava prijenos sve sile na klin. Pritegnite vijak razdjelnika i u roku od nekoliko minuta, da MINUTA, začuće se glasno pucanje i iz prirubnice će iskočiti klin koji vrijeđa !! Čisto kao zvižduk.

Ovo ostavlja savršenu rupu spremnu za novi vijak (ovaj put od nehrđajućeg čelika).

#8
+1
Jeffrey Wilkinson
2016-10-01 02:02:37 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Puhnite s bakljom i vodom. Zagrijte vijak vruće vruće, a zatim ga odmah ohladite vodom. Tada će se otvoriti prstima. Ekstremna promjena temperature čini da se vijak smanjuje, što olakšava njegovo skidanje. Učinio to mnogo puta, nikada nije uspio.

#9
  0
connie
2014-07-05 10:20:02 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Sumnjam da li se traže moja dva centa, ali hrđa je oksidacija. Samo gori jako sporo. Baklja s vrhom za lemljenje ili zavarivanje je najbolja. Rđa se nestane poput magije kad je sagorite ostatak puta gore. Ne nalazim potrebu za crvenim prokletstvom. Lijevano željezo je lomljivo. Nabavite toplotni štap od 650 stupnjeva i ravnomjerno zagrijte stvari i hladite polako željene sve u vermikulitu. Pucaju razdjelnici, onda i radimo. Budite nježni

Shvaćate da je vermikulit prekriven azbestom, zar ne? Izvrsno djeluje za zadržavanje topline i izolaciju, ali je stvarno, jako loše za pluća (azbestoza / mezoteliom ... RAK). Zapravo je bolje dovesti ga do usijanog, a zatim ga brzo ohladiti pčelinjim voskom da uđe u niti. Ovo će ga olabaviti brže i sigurnije od svega.
#10
  0
Randy
2015-01-22 09:01:45 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Posjedujem tvrtku s teškom opremom. Ponekad pokretanje stroja na minutu ili dvije radi laganog zagrijavanja glave pomoći će u oslobađanju zaglavljenog svornjaka ili klina. Isključite stroj, a zatim brzo pokušajte ukloniti vijak prije nego što na njega prijeđe toplina.

#11
  0
robert andrews
2016-08-15 11:48:45 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Zagrijte oko vijka, pogotovo ako vadite čelik iz aluminija, inače zagrijte vijak, u pravu je zbog oksidacije, ali ja se trudim više zagrijavati oko vijka, a metal se širi i koristi samo dobru polovicu. Vozite i radite to malo po malo - pojačajte malo topline, a zatim ga olabavite i obično se možete čuvati od velike noćne more, razbijanje i da, i ja sam koristio svijeću. Svakako može pomoći - ali ako znam da je zasun stvarno zarđao, zagrijat ću se i okretati dok se ne osjeti da će se slomiti, zatim malo zategnuti pa ponovno zagrijati i tako dalje. Nema ništa puno gore od razbijanja vijka razdjelnika, zatim helikolita ili ponovnog tapkanja.

Ironično je što sam naletio na ovo. Radio sam na 83 fordu 351w i upravo sam to i radio. Zamjenjivao sam brtve ventila, a ovaj motor je u neredu. Slučajno primijetim da je izgledalo kao da su brtve doista izgorjele. Dovraga, ni na jednom nije imao brtvu. Moram još popustiti 3 i zaustavio sam se u 2.00. Odlazim sutra. Nadam se da ću ovu stvar pokrenuti napola pristojno. Morao sam ga voziti više prije nego što sam ga kupio, ali bit će u redu - mora. Stvarno dobre ideje čuvat ću u svojoj kutiji trikova.Ova pitanja su automatski prevedena s engleskog jezika.Izvorni sadržaj dostupan je na stackexchange-u, što zahvaljujemo na cc by-sa 2.0 licenci pod kojom se distribuira.
Loading...